Publiek ontzet door lage eisen bijlmoorden

De officier van justitie voelde de teleurstelling over zijn eis door de rechtszaal golven. Hij begreep de behoefte aan vergelding, aan wraak voor de 'beestachtige' bijlmoord op het echtpaar Van Ravenhorst, verklaarde hij na afloop....

Van onze verslaggever

ARNHEM

De officier moest zijn eis dus matigen, tot ontsteltenis van familieleden en nieuwsgierigen in de bomvolle Arnhemse rechtzaal. Hij vroeg acht jaar celstraf en tbs voor Emile en vijf jaar cel en tbs voor Eva, 'opdat ze pas terugkeren in de maatschappij als ze genezen zijn'.

Dat Eva (18) en Emile (19) schuldig zijn aan de tweevoudige moord staat vast. Beiden hebben bekend dat ze vorig jaar op 15 september de vader en stiefmoeder van Eva met bijlen hebben gedood. De moorden werden gepleegd uit wraak, vertelde het stel. Eva zou jarenlang seksueel zijn misbruikt door haar vader.

De officier acht de incest niet bewezen. Uit verklaringen van onder meer de Riagg-therapeute, bij wie Eva drie jaar in behandeling was, blijkt niet dat ze door haar vader is aangerand of verkracht. De therapeute meent dat hooguit sprake was geweest van betasting onder de douche. Eva zou fantasie en werkelijkheid door elkaar halen.

Uit de rapportage van het PBC komen Eva en Emile naar voren als emotioneel gestoorde tieners. Spijt van de koelbloedige moorden heeft het stel nauwelijks. Voor haar arrestatie schepte Eva door de telefoon op over de moorden. Het slaan met de bijl schonk voldoening, zei ze tegen een vriend terwijl ze door de politie werd afgeluisterd. 'Je moet er iets voor doen, met je eigen kracht. Met een pistool hoef je alleen de trekker over te halen.'

Volgens de PBC-onderzoekers is Eva getraumatiseerd. Na de scheiding van haar ouders ontwikkelde ze zich tot een kille vrouw die haar emoties verborgen houdt. Alleen bij Emile kon ze zich uiten, meent getuige-deskundige Wouters. Hij vult haar persoonlijkheid op een 'symbiotische wijze' aan.

Emile, die hoorn zou gaan studeren aan het conservatorium, is volgens Wouters een uiterst gevoelige jongeman. Hij projecteerde 'ridder- en redder-fantasieën' op Eva. Haar verhalen over incest vroegen om vergelding, vond hij. 'Hij verliest zich in de identicificatie met een ander. Incest met Eva is incest met hem', aldus het PBC-rapport.

Emile is bovendien gefascineerd door geweld. Op de middelbare school schreef hij een scriptie over seriemoordenaars, volgens de officier met weinig aandacht voor hun drijfveren maar vol bloederige details. De moordplannen waarmee Eva al jaren rondliep, raakten bij Emile een snaar. Het stel beraamde diverse aanslagen die mislukten of niet uitvoerbaar waren.

Enkele uren voor de achttiende verjaardag van Eva wist het stel echter een plan ten uitvoer te brengen. Emile lokte Eva's vader met een smoes ('mijn tekkel zit vast in een vossenhol') uit zijn villa in de bossen van Bennekom. Hij sloeg hem met een bijl neer en liep het huis binnen om de stiefmoeder van Eva te doden. Eva diende haar vader op het grindpad de fatale klappen toe. 'Dag papa', zei ze. Ze had hem drie jaar niet gezien.

Ondanks de koelbloedige aanslagen vindt de advocaat van Emile dat hij geen celstraf verdient. Hij vindt dat de jongeman onmiddellijk in een psychiatrisch ziekenhuis moet worden opgenomen. Volgens de advocaat is de Emile volledig ontoerekeningsvatbaar, en niet sterk verminderd toerekeningsvatbaar zoals het PBC beweert. Hij zou bovendien suïcidaal zijn. 'Als hij nu de gevangenis in moet, is de maatschappij straks een gevaar rijker', zei de advocaat.

De advocate van Eva hield geen slotpleidooi. Ze is het niet eens met de conclusies in het PBC-rapport en heeft een contra-expertise aangevraagd.

De derde verdachte, de 21-jarige Yiri K., is na psychologisch onderzoek volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. K. verzuimde aangifte te doen van de moordplannen van Eva. De officier eiste behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis.

Meer over