Pruimentijd

Onze hoofdstad is met recht een wereldstad, al is het er dan één van klein formaat. Auto’s rijden af en aan en mensen lopen als mieren in colonnes over zebrapaden....

Ook ik haast me ergens naartoe en pas als ik de winkel ruim voorbij ben, valt me tussen de groep iets ongebruikelijks op. ‘Tien pruimen voor een euro!’, roept een hoge kinderstem.

Een klein Chinees meisje van een jaar of negen staat met een flinke zak pruimen bij de ingang. Ik loop naar haar toe en vraag haar waar de pruimen vandaan komen.

Met een kinderen-voor-kinderen accent antwoordt ze; ‘Van onze eigen pruimenboom. We hebben er zo veel dat ik er maar een deel van ga verkopen.’

Vanuit een ooghoek zie ik een dronken man half tegen een muurtje vallen. Gelukkig is het middag en zijn er veel mensen op straat. Het meisje staat er wel ongewoon, maar niet onveilig bij. Dan kijk ik weer naar het meisje. ‘Wat een goed idee doe mij er maar twintig.’

Blij neemt ze het muntstuk in ontvangst en ik mag twintig mooie onbespoten pruimen uitzoeken.

De pruimen verwerken we in een pruimentaart volgens het recept van de Franse dames Tatin. Roer de boter zacht met de basterdsuiker, de citroenrasp, zout en eigelen en meng er vervolgens luchtig met de handen de gezeefde bloem doorheen. Mix het geheel goed door en zet het deeg een half uur in de koelkast. Smelt de boter en giet de helft in een lage bakvorm met anti-aanbaklaag. Geen springvorm!

Strooi hier anderhalve eetlepel suiker over. Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de pruimen, verwijder de pitten en leg de halve pruimen in de bakvorm met de bolle kant boven. Giet er nu de rest van de boter over en bestrooi met anderhalve eetlepel suiker en de cognac.

Rol het deeg uit en stop de pruimen goed in onder een dekentje van deeg. Half uurtje bakken tot het deeg stevig is en lichtbruin. Meteen omkeren op een groot bord en lauwwarm eten met een lepel crème fraiche of volle kwark.

Martine Rasing

Meer over