Proces tegen 'onderbroekterrorist' begonnen

In de Verenigde Staten is gisteren het proces begonnen tegen de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die in 2009 een Amerikaans vliegtuig probeerde op te blazen dat onderweg was van Schiphol naar Detroit. Hij had het explosief in zijn onderbroek verstopt.

ANP/Redactie
Umar Farouk Abdulmutallab in de rechtszaal. Beeld ap
Umar Farouk Abdulmutallab in de rechtszaal.Beeld ap

De zitting ging gepaard met veel drama. Zo moest de 24-jarige verdachte aan het begin van de zitting zijn bovenmaatse witte gevangenis-T-shirt van rechter Nancy Edmunds verwisselen voor iets netters. Een verzoek van Abdulmutallab om een Jemenitische gordel met een dolk te mogen dragen, werd geweigerd.

Even later riep de verdachte plots 'Anwar leeft!' Hij doelde daarmee op Anwar al-Awlaki, een in de VS geboren ronselaar voor al-Qaeda die onlangs in Jemen werd omgebracht en met wie Abdulmutallab vermoedelijk banden had. De uitbarsting werd gevolgd door de uitroep dat 'de moedjahedien de kanker Amerika van de kaart zullen vegen'.

Explosief
Abdulmutallab, een ministerszoon die in Londen studeerde, probeerde op Eerste Kerstdag 2009 kort voor de landing explosieven in zijn onderbroek te ontsteken in een vliegtuig van Northwest Airlines met 290 mensen aan boord. Dat leidde tot slechts een zeer klein brandje.

De Nederlander Jasper Schuringa (34) kon de man daarna snel overmeesteren. Schuringa liet gisteren weten dat hij bereid is te getuigen in het proces, maar vooralsnog geen rol heeft in de rechtszaak.

De zaak werd begonnen met het samenstellen van een jury. De komende dagen worden daar ook nog door in beslag genomen. Abdulmutallab verdedigt zichzelf. Wel heeft de rechter een advocaat aangewezen als juridisch adviseur.

Abdulmutallabs openingspleidooi is gepland voor 11 oktober. Hem hangt een levenslange celstraf boven het hoofd als hij wordt veroordeeld.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over