Proces tegen ex-premier van Kosovo moet over

AMSTERDAM Het proces tegen de voormalige premier en huidige oppositieleider van Kosovo, Ramush Haradinaj, moet gedeeltelijk worden overgedaan. Dit heeft de kamer van beroep van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag woensdag beslist....

Haradinaj, die regionaal commandant was van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (UCK) tijdens de oorlog met Servië in 1998-99, werd in april 2008 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijzen. Toen al wees de rechter erop dat veel getuigen geïntimideerd waren, en niet naar Den Haag durfden te komen. De aanklagers gingen daarop in beroep, omdat twee geïntimideerde getuigen volgens hen ‘directe bewijzen’ voor Haradinajs schuld hadden.

De rechters van de kamer van beroep gaven hen woensdag gelijk. De rechters in eerste aanleg hadden volgens hen meer tijd moeten uittrekken om de getuigen te overhalen naar Den Haag te komen. ‘Die fout heeft de rechtvaardigheid van het proces ondermijnd’, aldus de kamer van beroep. Haradinaj werd na de uitspraak meteen opgesloten in het VN-detentiecentrum in Scheveningen.

Haradinaj (41) wordt ervan verdacht dat hij heeft meegewerkt aan de strategie van het UCK om Kosovo van Serviërs te zuiveren. Hij zou zijn soldaten Servische en gematigde Albanese burgers hebben laten ontvoeren, gevangennemen, folteren, verkrachten of vermoorden. Ook tegen zijn twee ondergeschikten en medebeklaagden Idriz Balaj en Lahi Brahimaj moet het proces gedeeltelijk worden overgedaan.

Meer over