President Berisha en oppositie nog oneens over kiesstelsel; Albanese partijen akkoord over verkiezingen

De Europese afgezant Franz Vranitzky heeft vrijdag gezegd dat hij een 'beslissende doorbraak' heeft bereikt in zijn onderhandelingen met de strijdende politieke kampen in Albanië....

AFP, Reuter

TIRANA

Met het akkoord van vrijdag lijkt de mislukking van de vredesmissie te zijn voorkomen. De Italiaanse regering, die leiding geeft aan de internationale beschermingsmacht in Albanië, dreigde de dag ervoor nog haar eenheden terug te trekken als de partijen het niet eens zouden worden over de verkiezingen.

Vranitzky, de speciale afgezant naar Albanië van de Organisatie voor Veiligheid en en Samenwerking in Europa (OVSE), waarschuwde in Tirana dat de uitvoering van het akkoord nog een belangrijke taak is voor de Albanese politici en de internationale gemeenschap.

President Sali Berisha juichte het contract in een verklaring toe en beloofde bij te dragen aan de uitvoering. Het was vooral Berisha die zich tot het laatste moment verzette. Er moesten een ultimatum van Vranitzky en onderhandelingen op het laatste moment aan te pas komen voor zijn partij tekende.

Berisha stelde dat geen vrije verkiezingen konden worden gehouden zolang het zuiden van het land in handen is van rebellencomité's die hij ziet als de gewapende arm van de oppositie. Volgens het contract zullen de comité's op zijn laatst 46 dagen voor de verkiezingen worden opgeheven.

Over het kiesstelsel zijn Berisha en de oppositiepartijen het niet eens geworden. De president wil het districtenstelsel handhaven maar de oppositie bepleit proportionele vertegenwoordiging. De OVSE heeft een mengvorm voorgesteld. Daarover moeten de partijen het volgens het contract voor 12 mei eens worden.

Meer over