De keuzen vanLoretta Schrijver

Presentator Loretta Schrijver: ‘Nu ga je denken: ze is gek. Toen ik gister een fruitvliegje doodsloeg, zei ik: sorry!’

Loretta Schrijver: ‘Ik vind het niet zo belangrijk of ik op primetime zit.’ Beeld Ivo van der Bent
Loretta Schrijver: ‘Ik vind het niet zo belangrijk of ik op primetime zit.’Beeld Ivo van der Bent

Nee, Loretta Schrijver vindt niet dat ze ‘weggestopt’ zit, bij Koffietijd. ‘Als ik andere programma’s zie, denk ik niet: dat kan ik beter. Ik behoor tot de middelmaat.’

Gijs Beukers

The Masked Singer of Kroongetuige?

‘Dat is een lastige, sjonge. Vorig jaar deed ik mee aan Kroongetuige, een programma waarbij tien deelnemers een moord in Zweden moesten oplossen. Het zat zó goed in elkaar.

‘We moesten bijvoorbeeld een gps-tracker zoeken en bovendien het andere team laten geloven op welke plek we die hadden gevonden. Makkelijk verdiend, zou je zeggen. We reden vervolgens door Stockholm en zagen ineens Bram Moszkowicz lopen met een kinderwagen. De tracker hing dus onder dat wagentje. Toen dacht ik: dit is zo’n raar verhaal. Wie gelooft dit nou? Een fantastische dubbele bodem.

‘Opportunistisch als ik ben, kies ik The Masked Singer, waar ik nu in zit. Met Buddy Vedder, Gerard Joling en Carlo Boszhard raden we onder leiding van Ruben Nicolai welke bekende Nederlander een lied zingt. Ze komen aan in geblindeerde auto’s, lopen door het pand met helmen op en dragen tijdens hun optreden geweldige, op maat gemaakte pakken. Als de afvallers hun pak uitdoen, blijkt wie ze zijn. De eersten waren Rintje Ritsma en Catherine Keyl.

‘In al zijn kinderachtigheid is het zó’n leuk programma. Geen pretenties, gewoon vrolijk. Een verademing, want wat zijn er veel slachtoffers op tv. Iedereen is zielig: de oudste in een gezin van vijf heeft het moeilijk, want de anderen krijgen alle aandacht. Maar het is ook erg om de jongste te zijn, want dan maakt de rest alles eerder mee.’

Praten over André Hazes jr. of de stikstofaffaire?

‘Absoluut over de stikstofaffaire. Dat raakt het milieu en de dieren waar ik me al zo veel jaren druk over maak.

Koffietijd is zo breed als de maatschappij. We praten er met André Hazes, maar ook over uitvindingen die de wereld duurzamer maken.

(Na een stilte) ‘Ik kom niet in dit gesprek. Idioot hè? Terwijl ik zo veel vind. Misschien heb ik een beetje te veel gesprekken gevoerd de laatste weken. Ik word bijna dizzy van mezelf. Dat slappe gelul. Ik zou bijna zeggen: laten we opnieuw beginnen.

‘Nou goed. Het klopt dat Angela de Jong (tv-recensent van het AD, red.) naar aanleiding van The Masked Singer schreef dat ik, als ‘een van de beste nieuwslezers’, zit weggestopt bij Koffietijd, om 10 uur ’s ochtends. Maar ik vind het niet zo belangrijk of ik op primetime zit. Toen ik in 2001 terugkwam bij RTL, ging ik het nieuws van 6 uur doen, terwijl ik tien jaar lang met Jeroen Pauw het hoofdbulletin van half 8 had gedaan. Collega’s vonden dat een achteruitgang. Maar het is precies hetzelfde werk, er kijken alleen wat minder mensen.

‘Misschien heb ik te veel zelfkennis om ambitieuzer te zijn. Als ik andere programma’s zie, denk ik niet: dat kan ik beter. Ik behoor tot de middelmaat. Oké, Angela de Jong denkt daar inderdaad anders over, maar dat ging over The Masked Singer. Ze had het ook over het nieuwslezen, dat is waar. Ik moet mezelf niet zo omlaag halen.

‘Ik weet dat ik goed documentaires inspreek, een fijne stem heb, kan nieuwslezen, kan luisteren, probeer te snappen waar het over gaat. Maar scherp of snel ben ik niet. Het duurt altijd eventjes voordat een antwoord valt.’

Gamen of lezen?

‘O, wat een moeilijke ook weer. Ik hou zó verschrikkelijk veel van lezen. Maar het lezen wordt overschaduwd, weggedrongen, door gamepjes. Allemaal van die stomme apps waar je verslaafd aan raakt.

‘Nu weer een soort kruiswoordpuzzel, Kryss. Ook Pokémon Go heb ik gedaan, fanatiek. Daar was mijn stappenteller blij mee. Soms zetten een vriendin en ik de laptops naast elkaar. Dan spelen we games à la Myst, dat was dertig jaar geleden de eerste soort van virtualrealitygame. ‘In deze gang maken we eerst alle rechterdeuren open’, zeggen we tegen elkaar. En dan zijn we allebei 63 met een, vinden wijzelf, redelijke opleiding.

‘Toch kies ik lezen. Ik lees van alles. De mooiste en fijnste schrijver is voor mij A.F.Th. van der Heijden. Hij verwoordt zijn schurende realisme zo mooi. En wat ik het afgelopen jaar misschien wel aan twintig mensen cadeau heb gedaan, is ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen, waarvan ik het luisterboek heb ingesproken. Sjezus, wat een boek, over het verzet van de zusjes Brilleslijper in de Tweede Wereldoorlog. Ik kom zoveel dingen tegen die ik herken uit het leven van mijn vader, een Joodse man uit Amsterdam. Door het boek ben ik me opnieuw gaan verdiepen in de oorlog. Hoe kón Hitler toch aan de macht komen?’

Mensen of dieren (1)?

‘Dieren. O, wat hou ik van dieren. En wat is dat toch, Loretta? Want houden ze van jou? I don’t know. Maar ze raken me, emotioneren me in hun onschuld en eerlijkheid. Kijk daar, hoe zo’n klein vogeltje nou eigenwijs zijn gangetje gaat. Hier wat pikken, daar wat pikken, dan weer wegfladderen. Waarom fladdert hij nou weer weg? Denkt hij dat het daar beter is? Denkt hij überhaupt?

‘Nu ga je denken: ze is gek. Maar toen ik gister een fruitvliegje doodsloeg, zei ik: ‘Sorry!’

‘Sinds mijn moeder op mijn 12de zei dat lieveheersbeestjes geluk brengen, zijn ze heilig. (Opent haar tas) Hier, op mijn brillenkoker zitten lieveheersbeestjes, op mijn sleutelhanger, pen, portemonnee, schoonmaakdoekje. Toen ik 60 werd, zeiden ze bij Koffietijd: ‘Wil je een tattoo van een lieveheersbeestje?’ Mijn man vond het stupide, ik vond het leuk. Nu heb ik er twee tattoos van, op mijn linkeronderarm. Ze zijn inmiddels allebei flink uitgelopen.’

New York of Amsterdam?

‘In New York heb ik de eerste tien maanden van mijn leven gewoond. We zijn vroeger veel verhuisd: New York, Amsterdam, Hollywood, Venlo, Den Haag. Mijn vader was ondernemer, hij zat in de textiel. Hij zette winkels op, die een tijdje goed liepen en dan weer failliet gingen. ‘Ik ga mijn geluk beproeven in Amerika’, zei hij dan. Hup, daar gingen we weer.

‘Voor mij was New York de grootse metropool waar ik ooit nog wilde wonen. Maar sinds ik er tien jaar geleden voor het laatst was, hoeft dat niet meer. Het is Sex and the City geworden. Hip and happening. Niet mijn wereld.

‘Ik woon nu gedeeltelijk in Amsterdam, gedeeltelijk in Maarssen. Maar ach, ik geloof ook niet dat ik me in Amsterdam nog thuis voel. Misschien heeft het met de leeftijd te maken. De nieuwe generatie heeft een nieuwe stad gecreëerd, waar ik niets mee te maken heb. Het gaat ook een beetje de kant op van New York: veel uiterlijk vertoon.’

Pauw of Jinek?

Pauw. Omdat ik Jeroen ken, al heel lang. Hij is een heel goede journalist die altijd op een vileine manier de vinger op de zere plek legt. Eva is wat showyer, wat meer glamour. Dat is geen waardeoordeel, dat is anders. Ik ben hartstikke blij dat ze naar RTL komt.

‘Jeroen en ik hadden een relatie toen we bij de Wereldomroep werkten, we waren 30. Ik dacht net dat ik het voor elkaar had en weg was-ie. Het heeft anderhalf jaar geduurd. Bij het RTL Nieuws kwamen we elkaar weer tegen. Ik was ongelukkig dat het uit was, maar ik had tenminste nog iets van hem. Ik heb toen trouwens tegen hem gezegd dat Manuela Kemp een leuke was. Later hebben zij een lange relatie gehad. Zo, dit is voor je roddelrubriek.’

Mensen of dieren (2)?

‘Ik ben vegetariër, maar ga steeds meer de veganistische kant op. Mayonaise, kaas, allemaal veganistisch. Laatst wilde ik een héle mooie bank kopen, maar die liet ik toch maar staan. Hij was van leer.

‘In de begintijd van de Partij voor de Dieren, rond 2000, sprak ik Marianne Thieme regelmatig. Als ze bij Barend & Van Dorp ging zitten, vroeg ze hoe ze zich moest presenteren. Toen Marianne stopte als fractievoorzitter, merkte ik dat het me echt wat deed. Zelf zal ik niet de politiek in gaan, daar ben ik te emotioneel voor.

‘Gister was ik voor een reportage in Duitsland, bij Stichting Melief. Twee jongens wonen op een groot stuk grond waar ze 1.250 verwaarloosde dieren opvangen. Ze runnen dat met een paar vrijwilligers en kunnen bijna nooit een dagje weg. Om een ruimte voor honden op te knappen hebben ze 7.000 euro nodig, zeiden ze. Op de weg terug ben ik weer een slappeling en begin ik te huilen. ‘Wat zijn het toch voor fantastische mensen, ze offeren hun eigen leven op voor de dieren’, dacht ik. Maar potverdomme, dacht ik ook, hoe kom ik aan dat geld? Achter welk raam moet ik gaan zitten om aan die 7.000 euro te komen?’

Cv Loretta Schrijver

1956Geboren in New York

1975 Gymnasium aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam

1976-1980 Studies geschiedenis en vertaalkunde

1980-1982 Redacteur NOS Teletekst

1982-1988 Nieuwslezer Radio Nederland Wereldomroep

1989-2000RTL Nieuws

1989-nu Voice-over documentaires RTL

2001-2007RTL Nieuws

2009-nu Stemacteur

2010-nuKoffietijd met Quinty Trustfull en Pernille la Lau (RTL)

2016Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor inzet voor milieu en dieren

2018-nu Inspreker luisterboeken

2019 Panellid The Masked Singer

The Masked Singer is vrijdagavond te zien om 20.30 uur te zien op RTL4.

Meer over