Poule au pot

Marcus Huibers


Ingrediënten


Voor 4 tot 6 personen
150 gram biologische kippenlevers, in stukjes gesneden
2 sjalotten, fijn gesnipperd
4 tenen knoflook, fijn gehakt
3 geroosterde witte boterhammen, in blokjes gesneden
1 ei
handjevol peterselie, fijn gehakt
olijfolie
zwarte peper en zeezout
1 ferme biologische braad- of soepkip
4 kippenbouillonblokjes
6 bospeentjes,1 stevige prei,
1 ui, 1 spits- of savooiekool, in grote stukken
8 kleine aardappelen, met schil


Als eerste verdween de Japanse roerbakgroentenmix uit de schappen. Ik was gek op die Japanse roerbakgroentenmix. Er zat een los zakje sojasaus bij.

Daarna volgden de gesorteerde vlees-, vis- en gevogeltefonds van Lacroix (nu met verbeterde formule), de mayonaise van Amora (met extra volle smaak), en de Lessini (de frisse dorstlesser met maar liefst 50 procent minder suikers). Ik dacht het ergste achter de rug te hebben.

Maar nu heeft de supermarkt op de hoek ook de Franse scharrelkip uit het assortiment gesodemieterd. Ik was gek op die kip. Ze had een label rouge sticker. Dat is Frans voor `erg lekkere kip'. Fijne stamboom. Lange vleugels. Flinke poten. Op haar plek ligt nu een `puur-en-eerlijk' kip. Eentje van het onbestemde soort. Bleek en week. Inwisselbaar.

Alles van waarde is weerloos. Al helemaal in de schappen van de supermarkt. Afscheid valt pas zwaar als het je hardhandig wordt opgedrongen. Nu fiets ik dus ook voor mijn kippetje naar mijn biologische slager. Dat is helemaal niet erg, moet ik bekennen. Sterker nog, het is beter zo. Een kip van de biologische slager kun je tenminste in de ogen kijken, en dat proef je.

Vandaag eten we poule au pot. Dat is Frans voor `erg lekkere kip in het pannetje'. Een echte klassieker, al eeuwen oud. Henri IV (1553-1610) was er gek op. Ik ben er ook gek op. Je huis gaat er zo lekker van ruiken.

Meng de kippenlevers met de sjalot, knoflook, witbrood, ei, peterselie en een scheut olijfolie, kruid met peper en zout, en kneed tot een compacte massa. Vul de buikholte van de kip met de vulling, en naai de opening met naald en keukengaren dicht. De vulling die niet in de kip past, bakt u even op in wat olijfolie, als hartig tussendoortje.

Leg de grof gesneden groenten in een grote soeppan. Leg de kip er boven op, en de aardappelen rondom de kip. Voeg zoveel water toe dat alles onderstaat, en doe de kippenbouillonblokjes erbij. Zet op het vuur, en laat 3drie uurtjes zachtjes trekken. Serveer eerst de bouillon, en daarna pas de kip met de groenten en de vulling op een grote schaal. De Fransen eten er een sausje bij van fijngesneden augurk, sjalot, hardgekookt ei, peterselie en olie en azijn.


Meer over