LezersdilemmaWat zou u doen?

Populaire cabaretier dagvaarden of kiezen voor onze vriendschap?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: dagvaarden of vriendschap?

Een populaire cabaretier en ik zijn ruim tien jaar bevriend. Sinds 2018 ben ik ook zijn technicus. Maar sinds augustus 2019 betaalt hij mijn facturen niet (ruim 2.000 euro). Op herinneringen, telefoontjes en tekstberichten reageert hij niet. Als zzp’er heb ik dat geld echt nodig. Ik schakelde op advies van anderen een incassobureau in. De cabaretier wijt de geldschuld aan de coronacrisis (de facturen dateren van daarvóór!), maar beloofde vanaf juli termijnsgewijs te betalen. Hij treedt alweer ruim een maand op en zijn agenda is tot ver in 2021 weer goed gevuld. Maar betalen, nee. Wat nu? Een dagvaarding? Of verspeel ik daarmee onze vriendschap? 

Man (56), naam bij redactie bekend

Op het spel

U heeft als zzp’er te maken met een vriend die al een jaar niet betaalt. Waarom noemt u hem nog uw vriend? Heeft uw schroom harder op te ­treden om betaald te krijgen hiermee te maken? Uw vriend heeft met zijn gedrag uw vriendschap allang op het spel gezet. 

Ineke van Weele-Vernimmen (62), Maarssen

Vriendschap?

Wie verspeelt hier nu de vriendschap: u of de populaire cabaretier? Ik denk dat u het antwoord wel weet: u niet, u doet alleen wat nodig is – opkomen voor uzelf als zzp’er. Als dit ten koste gaat van de vriendschap, kunt u zich afvragen of dit wel een vriendschap is. 

Jolanda Geerings (57), Waalre

Deurwaarder

Ik zou schriftelijk aanmanen en hem alsnog in de gelegenheid stellen om binnen 14 dagen zijn verplichtingen na te komen en te betalen. Geeft hij hieraan geen gevolg, dan zou ik de zaak ter incasso aan een gerechtsdeurwaarder uit handen geven. Niet een incassobureau of een advocaat maar de gerechtsdeurwaarder is het juiste adres voor een dergelijke zaak. 

Frans van der Meer (72), Heerhugowaard

Niet mee te praten

Ik heb ook een keer zoiets meegemaakt met een vriend van me die cabaretier is. Ik zei keiserieus tegen hem dat ik nog geld van hem kreeg, maar hij reageerde helemaal niet serieus. Niet te praten met die mensen! Ik zou leukere dingen doen met je tijd. 

Hassan el Rahaui (37), cabaretier, Utrecht

Empathie

Het is ontzettend vervelend (en asociaal) als mensen op zo’n manier hun rekeningen niet betalen. Aan de andere kant: het moet op dit moment ook moeilijk zijn om binnen de cabaretwereld rond te komen. De andere partij schaamt zich ongetwijfeld heel erg, dus ik vind empathie in zo’n geval belangrijker. Zeg tegen uw vriend dat u het erbij laat zitten: het is tenslotte maar geld en vriendschap is belangrijker. 

Jurg van Ginkel (37), cabaretier, Utrecht

Theo M.

Ik zou iemand die telefoontjes, berichten en herinneringen negeert niet beschouwen als een goede vriend. U heeft recht op dit geld, zeker in deze tijden. Dit gezegd hebbende, ik heb Theo M. aangesproken op zijn gedrag en hij belooft beterschap voor de toekomst. 

Peter Pannekoek (34), cabaretier, Amsterdam 

Tikkie

Hoe zou hij het vinden om zolang op zijn geld te moeten wachten? Vraag het hem persoonlijk, en stuur hem een tikkie!

Anita Heijnen (58), Emmen

Geduld

U heeft een incassobureau ingeschakeld. Laat dat het werk doen. Uw ‘opdrachtgever’ de cabaretier zal een aantal keren aan de betaling herinnerd worden. Hij draait voor de kosten op als hij de betaling nog langer uitstelt. Van u vraagt dit enkel geduld. Als u in uw recht staat, zal hij niet aan betaling kunnen ontkomen. Ga achter deze actie staan en bemoei u er zelf verder niet meer mee. Op die manier houdt u vriendschap en werk gescheiden. 

Annelies Wiersma (53), Groningen

Over twee weken: Kúnnen die TikTok-dansjes van mijn zusje wel?

Mijn zusje (10) is een fan van TikTok. Vaak danst ze met haar vriendinnen op nummers met een expliciete inhoud. Deze week stuurde ze een filmpje waarin ze zelf danst op WAP (Wet Ass Pussy) van Megan Thee Stallion. Ze heeft geen idee wat ze zingt of hoe seksueel het dansje is. Daarom maak ik me zorgen. Mijn ouders weten niks van TikTok en ­kunnen haar dus niet in de gaten houden. Ik wil ook niet dat mijn zusje denkt dat seks iets slechts is, maar toch voelt het gek om haar zo’n dansje te zien doen. Moet ik er wat van zeggen? 

Vrouw (25), Utrecht

ONZE VRAAG IS: WAT ZOU U DOEN?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 5 oktober 2020 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over