Popmuzikant verdiende bij als feestnummer

John Mendels ontwikkelde zich tot de allroundartiest Johnny Mendola. Zijn overlijden is een klap voor het Haagse culturele leven.

Johnny Mendola. Beeld
Johnny Mendola.Beeld

Als zijn dochters bij een van hun vriendinnetjes een mooi stuk speelgoed zagen en vroegen of ze dat ook mochten hebben, zei vader John Mendels 'nee'. In plaats daarvan gaf Mendels, beter bekend onder de artiestennaam Johnny Mendola, zijn dochters een blok hout en wat gereedschap en moesten ze het zelf maar maken.

'Dat vonden we toen niet altijd leuk. Maar later zijn we hem daar altijd ontzettend dankbaar voor geweest. Bij ons thuis stond creativiteit centraal. Daarom ben ik nu ook actief als artiest en is mijn zus Jessica presentatrice bij de televisie', zegt Mandy Mendels.

Johnny Mendola - pop- en feestmuzikant, clown, goochelaar en entertainer - overleed op 24 december aan longkanker. Elf jaar geleden overleed Ilsa, zijn vrouw en assistente. 'Dat was een enorme klap voor hem. Eigenlijk was hij er net een beetje van hersteld', aldus Mandy.

Creatief

John Mendels werd geboren in 1951. Zijn biologische vader heeft hij nooit gekend. Zijn moeder was onderwijzeres en een talentvol pianiste. Die voedde hem op samen met een stiefvader. Zijn creatieve aanleg bleek al heel jong. Met zijn ouders ging hij iedere zomer naar vakantiepark de Remboe in Epe waar hij optrad op de bonte avonden. Ook op de lagere school was hij het middelpunt bij feesten.

Johnny had het geluk dat de achterburen van het gezin twee circusclowns waren. Meer nog had hij te danken aan de buurtkapper. Die leerde hem goocheltrucs waarmee hij kon optreden. Vanaf zijn 11de speelde hij gitaar. Hij kreeg les van bekende popmuzikanten als René Nodelijk (René and the Alligators) en Hans Vermeulen (Sandy Coast). Den Haag was begin jaren zestig het middelpunt van de nieuwe beatmuziek en al heel jong had Johnny Mendola zijn eigen band The Dressmen. Hij componeerde op zijn 14de zijn eerste song: Kiss Me Louise.

Aan het muzieklyceum in Rotterdam kreeg Mendola klassiek gitaarles van Willem Ganter en de jazzgitarist Thymen Hoolwerf. In 1969, op 18-jarige leeftijd, werd hij professioneel muzikant. Hij verving Hoolwerf als gitarist bij de Nederlandse uitvoering van de musical Hair, waarin hij samenspeelde met de latere Focus-sterren Thijs van Leer en Jan Akkerman. Een jaar later was hij mede-oprichter van de rockgroep Lava, die veel succes had in het Nederlandse en Duitse popcircuit.

null Beeld
Beeld

Clown

De inkomsten uit de popmuziek waren onzeker. Daarom besloot Mendola na de geboorte van zijn eerste dochter ook op te gaan treden als clown en goochelaar. Hij begreep als geen ander dat kinderen in eerste instantie worden aangetrokken door eenvoud en ballonnen.

Daarnaast werd hij muzikant in de feestband Formatie Flame. Als clown en goochelaar trad hij vooral op in Den Haag en omstreken op kinderpartijtjes. Met Flame toerde hij door het hele land. Hij schreef ook liedjes voor kinderen, waarvan er enkele, zoals het dansnummer de Hupsie Hupsie, op single uitkwamen. De rockband Lava, die in 1976 was gestopt, begon in 2008 weer te spelen, waarbij Mendola als bassist/zanger, songwriter, componist en arrangeur het voortouw nam.

Mendola's dood is een klap voor het culturele leven in Den Haag. Zijn dochter Mandy treedt nu in zijn voetsporen. De voormalige turnster en danseres heeft haar eigen programma en is net als haar vader ook muzikante en lid van de Formatie Flame. Zijn dochter Jessica was korte tijd actrice, maar werd later presentator van RTL-programma's als Campinglife en Letters.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over