Polypil bestrijdt hart- en vaatziekte

Onderzoek naar effect van polypil onder 5.000 mensen...

AMSTERDAM Mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten moeten preventief aan een pil met een combinatie van bloeddruk- en cholesterolverlagers. Zo’n polypil, stelt Diederick Grobbee van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen van het UMC Utrecht, kan het aantal hart- en vaatziekten met minstens tweederde drukken.

Grobbee houdt zijn pleidooi voor zo’n ‘vaccin tegen hart- en vaatziekten’ vanmiddag in Utrecht tijdens de David de Wiedlezing. Hij heeft een voorstel ingediend voor een polypilstudie, waaraan vijfduizend mensen meedoen.

Bij personen die voor zo’n polypil in aanmerking komen, moeten een of meerdere risicofactoren op hart- en vaatziekten een rol spelen. Het gaat onder meer om leeftijd (boven 55 jaar), roken, geslacht, al dan niet diabetes en (hoge) bloeddruk en een (verhoogd) cholesterolgehalte.

Wereldwijd zijn er meer dan 175 miljoen mensen, van wie 2 à 3 miljoen in Nederland, met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. In een polypil zitten een cholesterolverlagende statine, een of twee verschillende bloeddrukverlagende middelen en aspirine dat bloedstolsels voorkomt.

Deze middelen, aldus Grobbee, zijn goedkoop, omdat er geen patent meer op zit. Polypil-medicijnen hebben weinig bijwerkingen.

Een pil per dag vergroot bovendien sliktrouw. Veel mensen in de doelgroep slikken al verschillende pillen. Van de mensen die dagelijks één pil moeten slikken, doet 80 procent dit daadwerkelijk. In geval van zes pillen per dag, daalt de therapietrouw naar 20 procent, zegt Grobbee.

Meer over