opinieop de zeepkist

‘Politiek en justitie zouden net zoveel geld, tijd en aandacht moeten besteden aan nabestaanden als aan de daders’

Portret Lena Olivier (46), wiens zus werd doodgestoken door haar vriend. Beeld Katja Poelwijk
Portret Lena Olivier (46), wiens zus werd doodgestoken door haar vriend.Beeld Katja Poelwijk

Wie

Lena Olivier (46), haar zus Miranda werd in 2014 doodgestoken door haar vriend.

Probleem

De maatschappij is dadergericht; slachtofferschap en de consequenties voor nabestaanden blijven onderbelicht.

Oplossing

Bied nabestaanden net zoveel ondersteuning als daders.

‘Vorige week was het vijf jaar geleden dat mijn zus Miranda werd doodgestoken door haar vriend. Twee weken voor haar dood had ik tegen haar gezegd dat ze moest kappen met deze man. Ze hadden een turbulente relatie met veel ruzie en jaloezie. ‘Hij wordt je dood’, zei ik. Maar ik had nooit gedacht dat het werkelijkheid zou worden, dat mijn broertje en ik onze zus kwijt zijn, mijn ouders hun dochter en dat Miranda’s drie kinderen hun moeder nooit meer zouden zien.

‘Door de rechter werd de moordenaar veroordeeld tot zeven jaar. De geëiste tbs vond hij niet nodig. In februari dit jaar kwam hij vervroegd vrij na vierenhalf jaar. Ik zie nu weer foto’s van hem op sociale media, waar hij met zijn vrolijke snuit staat op te treden met zijn band. Op dat moment voelde ik weer hoe zwaar wij gestraft zijn als familie. Hij pakt zijn leven weer op.

‘We leven in een dadergerichte samenleving. Ik kan me ongelofelijk opwinden over hoeveel geld er naar rehabilitatie van daders gaat in vergelijking met wat er voor slachtoffers is geregeld. De staat biedt je geen begeleiding bij het oppakken van je huwelijk, baan of studie, en stelt je niet schadeloos voor therapie terwijl je na zoiets echt hulp nodig hebt. Het lijkt alsof daders meer recht hebben op dit soort begeleiding.

‘Als ik denk aan de nabestaanden van de slachtoffers van Gökmen T., die het deze week zo voor hun kiezen kregen in de rechtbank, vraag ik me af hoe je hun recht kan doen. Oog om oog, tand om tand, daar ben ik geen voorstander van, maar T. respecteert onze wet niet. Wat mij betreft wordt hij volgens zijn eigen wetten gestraft.

‘Dat Willem Holleeder eergisteren levenslang heeft gekregen voor vijf moorden is de juiste boodschap aan mensen die denken dat ze boven de wet staan. Maar in vergelijking met andere vonnissen voor moord vind ik het contrast groot. Levenslang zou vaker kunnen worden opgelegd.

‘Ik beheer sinds anderhalf jaar de besloten Facebookpagina ‘Nabestaanden moord’, samen met drie anderen. We hebben inmiddels meer dan 230 leden. In het begin hadden we niet door wat de kracht van de groep was. Het was vooral een veilige plek om ervaringen uit te wisselen en elkaar te steunen. Voor mij, maar ook voor veel anderen, werkte dat beter dan een praatgroep waarvoor je naar buiten moest. Dat wilde ik helemaal niet, ik wilde niemand zien.

‘Niet alleen werkt de Facebookpagina helend, het is ook de plek geweest waar wij ons zijn gaan verenigen. Wij, nabestaanden van moord, hoeven ons niet te schamen voor wat ons is overkomen, al speelt dat gevoel vaak op. Men denkt bij een moord onbewust al snel dat de vermoorde wel iets op zijn of haar kerfstok moet hebben gehad, maar het kan echt iedereen overkomen.

‘Mijn grootste wens is dat tot de politiek en justitie doordringt dat zij net zoveel geld, tijd en aandacht zouden moeten besteden aan nabestaanden als aan de daders, bijvoorbeeld door traumatherapie te vergoeden. Daarvoor moet je naar buiten treden met je verhaal. De groep helpt ons die verhalen te vertellen. Het leven is voor ons niet voorbij, dat moet de maatschappij ook beseffen. Ik tel mijn zegeningen, al is het met een rouwrandje. Wij moeten en willen er het beste van maken.’

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over