PostuumPim Verbeek (1956-2019)

Pim Verbeek (1956-2019): Spartaan bij Feyenoord, drie WK’s en Oman

Bijna twintig jaar werkte hij in den vreemde. Overal liet hij een fundament en een testament achter. Pim Verbeek dacht altijd aan de lange termijn.

Pim Verbeek (1956-2019) Beeld REUTERS
Pim Verbeek (1956-2019)Beeld REUTERS

Zijn beste besluit was om in 1998 te kiezen voor het buitenland. Voetbalcoach Pim Verbeek hield van andere culturen - en niet alleen voetbalculturen. ‘Als we in Japan waren nam hij ons mee naar de tempels, op de Nederlandse Antillen bezochten we een slavenmuseum. Dat wilde hij de spelers per se laten zien’, zegt de bevriende voetbaljournalist Emile Schelvis.

Verbeek werd geboren in Rotterdam en overleed in Amsterdam. Maar het gezin bleef na zijn periode bij Fortuna Sittard ook 13 jaar in Limburg wonen.

Verbeek overleed 28 november, toch nog onverwacht omdat weinigen wisten dat hij aan de ziekte van Kahler leed. Afgelopen vrijdag werd hij tijdens een besloten dienst in de Van Nellefabriek herdacht. Zondag werd dat dunnetjes overgedaan op Het Kasteel, het stadion van zijn club Sparta. Schelvis noemt de herdenking vooral een eerbetoon ‘aan de mens Pim Verbeek’. ‘Voetbal wordt gekenmerkt door kortetermijngedrag. Tijdens de dienst in de Van Nellefabriek zag je mensen tot tranen toe bewogen, ook mensen uit landen waar emoties niet graag worden getoond, zoals Korea. Verbeek heeft voor langere tijd een fundament en testament achtergelaten: of het nu van Marokko, de Antillen, Australië of Japan was.’

Sinds 2017 was hij bestuurslid technische zaken bij Sparta. Hier lagen zijn wortels. Zijn vader Koos Verbeek speelde van 1946 tot 1958 voor de club totdat hij met een knieblessure werd afgekeurd. Behalve de voetbalgenen erfden Pim en zijn jongere broer Robert (hij had nog een oudere zus Cora die drie jaar geleden overleed) ook de zwakke knieën van hun vader.

‘Pim was een talentvolle verdediger uit de eigen Sparta-kweek die uiteindelijk in zijn laatste jaar op het middenveld belandde. Tussen alle blessures door kreeg hij op die plek concurrentie van Louis van Gaal. Totdat hij werd afgekeurd in 1975, kort na de wedstrijd Sparta-Go Ahead, waarin Kees van Kooten van Go Ahead na een luchtduel op zijn al zo kwetsbare knie landde’, zegt Schelvis. Die enorme frustratie zette hij volgens Schelvis om in nieuwe energie. Een jaar later was hij als trainer aan de slag: eerst als assistent bij DS’70 het huidige FC Dordrecht - en daarna als hoofdtrainer van Unitas in Gorinchem en De Graafschap.

Technisch directeur Hans Kraaij sr haalde hem in 1989 naar Feyenoord, waar hij de jongste eredivisiecoach werd. Na zeven duels had Feyenoord met spelers als Hiele, Smolarek, Troost en Van Geel drie punten. Verbeek moest zelfs de spelerstunnel in vluchten toen na de nederlaag tegen Fortuna Sittard woedende supporters het veld op stormden. Met de Zweed Gunder Bengtsson werd een nieuwe coach boven hem aangesteld, maar toen dat ook niet werkte werden ze allebei ontslagen. Hij trainde achtereenvolgens FC Wageningen, FC Groningen en Fortuna Sittard voordat hij naar het buitenland vertrok, eerst als clubtrainer in Japan. Daarna werd hij assistent van Guus Hiddink in Zuid-Korea.

Toenmalig teammanager (nu sportcommentator) Jan Roelfs die tussen 2000 en 2002 werkte in Korea: ‘Hij wilde contact houden met zijn gezin. Hij had toen al een mobiele telefoon met onbeperkt abonnement, waar de hele technische staf gebruik van maakte. ’

Na het WK waar Zuid-Korea de halve finale haalde, werd hij hoofdcoach. Vier jaar later zou hij opnieuw assistent zijn - nu van Dick Advocaat - op het WK in Duitsland. In 2010 was hij voor de derde keer op het WK - nu als hoofdcoach van Australië. Later werkte hij op de Nederlandse Antillen, Marokko en Oman, waarmee hij in 2017 de Gulf Cup of Nations won, mogelijk wel zijn mooiste succes als coach.

Meer over