PostuumPiet Huijg (1951 - 2019)

Piet Huijg, icoon van profclub Haarlem, een voorstopper met uitschuifbenen

De liefde voor sport beperkte zich bij dit icoon van profclub Haarlem niet tot voetbal. In zijn laatste jaren leefde hij met semantische dementie.

Peter de Waard
Piet Huijg (rechts) in 2007. Beeld EPA
Piet Huijg (rechts) in 2007.Beeld EPA

Hij was een icoon van de toenmalige profclub Haarlem in een tijd dat clubtrouw nog hoog in het vaandel stond. Veertien jaar stond hij in het eerste elftal, onder meer in de fameuze Europacupwedstrijden tegen Spartak Moskou waarbij hij met zijn hoofd 1-0 scoorde. Legendarisch waren ook twee wedstrijden tegen Ajax in stadion De Meer. De eerste op 16 december 1981 werd met 4-1 verloren. Cruijff maakte daarbij bij zijn rentree met een lob; een van zijn mooiste doelpunten ooit. De tweede op 18 maart 1984 won Haarlem van het toenmalige Ajax met Vanenburg en Van Basten met 3-0.

Piet Huijg was semi-prof, hetgeen betekende dat hij naast het voetballen nog een andere baan had. Vanaf zijn 25ste jaar exploiteerde hij een sportzaak aan de Generaal Cronjéstraat in Haarlem. ‘De opening lokte destijds veel publiciteit uit. De voltallige selectie van Haarlem was aanwezig en de trainer, Barry Hughes, zat op een paard. Piet ging achterop zitten’, schreef Paul Onkenhout dit jaar nog in zijn column.

Hij was de voorstopper die in de woorden van Jan Mulder uitschuifbare benen had. ‘Hij verhinderde doorbraken met ellebogen, gekke schenen en hij deinsde er ook niet voor terug om met een knieschijf te gooien.’ Mulder noemde hem ook de lelijkste voetballer op de velden, ‘niet vanwege zijn gelaat, maar vanwege zijn loopstijl’. Bij Haarlem speelde hij met Kleton, Keur, Metgod, Beertje Wentink en een jonge Ruud Gullit.

In 1984 stopte hij na 349 wedstrijden acuut met voetballen. ‘Hij stortte zich op andere sporten. Hij ging schaatsles nemen op de ijsbaan van Haarlem’, zegt zijn vrouw Mary Huijg, met wie hij vijftig jaar samen was en twee dochters (Ilse en Kristel) kreeg. ‘Twee keer reed hij de Elfstedentocht. Hij kon alle sporten goed, zoals wielrennen en tennis. Behalve zwemmen.’ Ze noemt hem een zachtmoedig mens met een brede interesse. ‘Hij hield ook van kunst, lezen en vooral muziek: Bob Dylan, Neil Young en The Byrds.’

Zevenenhalf jaar geleden werd bij Huijg semantische dementie vastgesteld, een vorm die vooral het taalvermogen aantast. Daardoor wist hij de betekenis van de meest simpele woorden, bijvoorbeeld auto, niet meer. Mary Huijg: ‘Het is een zeer zeldzame vorm van dementie. Communiceren is vrijwel onmogelijk. Of het te maken heeft met hersenschade door het vele koppen is onbekend, hoewel het wel bij neurologen is aangekaart. Het zou mooi zijn als dat wordt uitgezocht.’

Huijg werd geboren in een katholiek ondernemersgezin in Santpoort-Zuid. Hij speelde in zijn jeugd bij BVC Bloemendaal, een club die tussen de hockeyclubs Bloemendaal en HBS lag ingeklemd. In 1970 kwam hij bij Haarlem terecht, een club waarmee hij drie keer degradeerde uit en weer promoveerde naar de eredivisie. Trainer was vele jaren de kleurrijke Barry Hughes. ‘Aan de manier waarop hij zijn voetbaltas thuis neerzette, kon je altijd horen of er gewonnen of verloren was’, herinnert Mary Huijg zich.

In 1981/82 speelde Haarlem in de UEFA Cup. Berucht werd de uitwedstrijd in Moskou op 20 oktober 1982 in het Loezjnikistadion. Op de tribunes, die spekglad waren vanwege de vorst, kwamen door verdrukking mogelijk 340 mensen om; een lang verzwegen ramp.

Nadat Huijg was gestopt, bleef hij op een steenworp afstand wonen van het Haarlem-stadion dat stukje bij beetje verviel en plaatsmaakte voor andere activiteiten. Totdat hij in een verpleeghuis moest worden opgenomen.

Zijn uitvaart vond in kleine kring plaats, met de verzorgers die hem zozeer koesterden in zijn laatste moeilijke jaren.

Meer over