Peter R. de Vries bemiddelt in gijzelingszaak

Drie zwaar gewapende mannen houden sinds vrijdagochend een 18- jarige vrouw gegijzeld in een boerderij in het Noord-Limburgse Helden. Misdaadverslaggever Peter R....

Het drietal – onder wie de beroepscrimineel Martin H. die wegens doodslag een gevangenisstraf heeft uitgezeten –, eiste een losgeld van twee miljoen gulden, een vluchtauto en een vrijgeleide. Het losgeld is inmiddels betaald.

Peter R. de Vries leek zijn finest hour te beleven. 'Zeg tegen die Joegoslaaf dat hij moet nokken nu het nog kan', zei hij via zijn gsm tegen Martin H. 'Maak er gewoon een einde aan.'

Martin H. was in de nacht van donderdag op vrijdag met twee handlangers in Geldrop. In de veronderstelling dat ze door de politie werden gevolgd, verlieten ze inderhaast dat dorp. Bij Helden vluchtten ze de boerderij in.

Nadat de twaalf uur durende onderhandelingen met de politie niets hadden opgeleverd, eiste een van de gijzelaars gisteravond de komst van Peter R. de Vries. De Vries zou in zijn misdaadprogramma de man ooit hebben geïnterviewd. De politie geeft op de rol van De Vries geen commentaar.

De gijzeling begon om zes uur 's ochtends, toen aan de Baarloseweg een boerengezin van vijf personen en een mannelijke logé werd overvallen. Een van de aanwezigen slaagde erin de politie te bellen. Die was snel ter plaatse. Vervolgens wisten de vader, moeder, een dochter en de logé te vluchten.

Later in de ochtend werd de tweede dochter vrijgelaten. Het oudste meisje uit het gezin wordt nog altijd vastgehouden. De politie bevestigt dat er in de ochtenduren een schot is gevallen, maar houdt dit vooralsnog op een waarschuwingsschot. Vrij snel na de gijzelname werden de uitvalswegen rond de boerderij afgezet en werd bij de boerderij een crisiscentrum ingericht.

Een vijftigtal politieagenten en leden van het arrestatieteam is op de zaak gezet. Politiewoordvoerder H. Clabbers wenste vrijdag geen mededelingen te doen over de toedracht van de gijzelactie. Burgemeester B. Schellekens van Helden vaardigde meteen na de gijzeling een noodverordening uit: iedereen die zich binnen de afzetting begeeft, wordt gearresteerd.

In Helden, een plattelandsgemeente van twintigduizend inwoners, reageert de bevolking ontsteld op de gijzelactie. Bekenden begrijpen niet dat de gijzelnemers het op het boerengezin voorzien hebben. Het hoofd van de familie is varkenshouder.

Meer over