Peter R. de Vries bemiddelt in gijzelingszaak

Twee zwaar gewapende mannen hebben van vrijdagochtend tot vrijdagavond kwart voor twaalf een 18-jarige vrouw gegijzeld gehouden in een boerderij in het Noord-Limburgse Helden....

Het duo (de crimineel Martin H. die wegens doodslag een gevangenisstraf heeft uitgezeten, en een Joegoslaaf) eiste een losgeld van twee miljoen gulden, een vluchtauto en een vrijgeleide. Het losgeld werd in de loop van de avond betaald. Lang bestond er onzekerheid over het aantal gijzelnemers. Terwijl de hele dag werd gesproken over drie criminelen, verrichtte de politie slechts twee arrestaties. Bij het sluiten van de editie werd er rekening mee gehouden dat de derde verdachte zelfmoord had gepleegd.

Peter R. de Vries leek zijn finest hour te beleven. 'Zeg tegen die Joegoslaaf dat hij moet nokken nu het nog kan', zei hij via zijn gsm tegen Martin H. 'Maak er gewoon een einde aan.'

Martin H. was in de nacht van donderdag op vrijdag met twee handlangers in Geldrop. In de veronderstelling dat ze door de politie werden gevolgd, verlieten ze inderhaast dat dorp. Bij Helden, een plattelandsgemeente met twintigduizend inwoners, vluchtten ze vervolgens de boerderij in.

Nadat de twaalf uur durende onderhandelingen met de politie niets hadden opgeleverd, eiste een van de gijzelaars gisteravond de komst van Peter R. de Vries. De Vries zou in zijn misdaadprogramma de man ooit hebben geïnterviewd.

De gijzeling begon om zes uur 's ochtends, toen aan de Baarloseweg een boerengezin van vijf personen en een mannelijke logé werd overvallen. Een van de aanwezigen slaagde erin de politie te bellen. Die was snel ter plaatse. Vervolgens wisten de vader, moeder, een dochter en de logé te vluchten.

Later in de ochtend werd de tweede dochter vrijgelaten. Het oudste meisje uit het gezin werdtoen nog alleen vastgehouden. De politie bevestigde dat er in de ochtenduren een schot was gevallen . Vrij snel na de gijzelname werden de uitvalswegen rond de boerderij afgezet en werd bij de boerderij een crisiscentrum ingericht.

Een vijftigtal politieagenten en leden van het arrestatieteam is op de zaak gezet. Politiewoordvoerder H. Clabbers wenste vrijdag geen mededelingen te doen over de toedracht van de gijzelactie.

Burgemeester B. Schellekens van Helden vaardigde meteen na de gijzeling een noodverordening uit: iedereen die zich binnen de afzetting begeeft, zou gearresteerd worden.

Meer over