Het eeuwige levenPeter Guidi

Peter Guidi (1949–2018) was de godfather van de Amsterdamse jazzscene

Dertig jaar lang was hij docent op de door hemzelf opgerichte jazzopleiding. Daar bracht Peter Guidi zijn pupillen de lol én de ernst van muziek bij.

Peter de Waard
Peter Guidi. Beeld
Peter Guidi.

Voor saxofonist Benjamin Herman was Peter Guidi een rolmodel. ‘Ik zag hem in de jaren tachtig voor het eerst spelen in de bigband van Frank Grasso. Ik vond hem geweldig. Toen ik de kans kreeg om een les bij hem te volgen, deed ik het meteen. We spraken af tussen 4 en 5 uur ’s middags. Hij gaf mij wat tips en een muziekboekje. Maar er kwamen continu kleurrijke types uit de jazzscene bij hem langs. Uiteindelijk ging ik om 11 uur ’s avonds weg. Dit was de jazz life. Dat wilde ik ook.’

Peter Guidi was een bekend jazzmuzikant. Maar in Nederland zal hij vooral worden herinnerd als een briljant pedagoog en orkestleider. Dertig jaar lang was hij ­docent en coördinator van de door hem opgerichte jazzafdeling van de Muziekschool Amsterdam. Naast Benjamin Herman was ook de klarinettist ­Joris Roelofs een van zijn beroemde pupillen.

Ongeëvenaard niveau

‘Wat hij bereikte met zijn bands was van ongeëvenaard niveau. Overal waar ik kwam in Europa, kreeg ik te horen: ‘Willem, you must be very proud of him’,’ zegt ­directeur Willem Smit van de ­Muziekschool Amsterdam.

Guidi overleed 17 april in Amsterdam. Vier dagen eerder brachten leerlingen en oud-leerlingen nog een serenade voor zijn woning in de Amsterdamse Pijp ten gehore, vlak nadat bij hem de ­fatale hersenziekte Creutzfeldt-­Jakob werd vastgesteld. Hij werd maar 68 jaar. Extra tragisch was dat hij net van plan was weer te gaan ­samenwonen. Guidi laat uit een eerdere relatie een zoon achter die op Jersey woont.

Guidi werd geboren in Glasgow als zoon van een Italiaanse restauranteigenaar. Hij leerde zichzelf klarinet en saxofoon spelen. Hij had het geluk dat zijn vader naar het Kanaaleiland Jersey ging, dat toentertijd een levendige jazzscene kende. Hij bekwaamde zich muzikaal verder in Milaan, waar hij zes dagen per week in een ­salonorkest speelde. Jazz deed hij er als schnabbel bij, tot hij ontdekt werd door Amerikaanse jazzmuzikanten die hem vroegen mee te doen in hun bands. In 1981 kon hij in Amsterdam gaan spelen voor de band van trompettist Grasso.

Hij ontdekte dat er voor jongeren in Amsterdam nauwelijks mogelijkheden waren om jazzmuziek te studeren. Daar wilde hij verandering in brengen met de oprichting in 1988 van een aparte jazz-opleiding.

Spaghetti

Hij bleek er vooral een meester in te zijn om jongeren samen te ­laten spelen. ‘Guidi beschouwde zijn orkesten als familie. Hij kookte spaghetti voor ze, deelde verhalen en ging in 2015 met hen naar New York om er de machtige geschiedenis van jazz te beleven. Met zijn innemende schaterlach en talent voor anekdoten en lijfspreuken liet hij bij velen een onuitwisbare indruk achter’, schreef jazzrecensent Mathijs de Groot op de website van de Volkskrant.

Guidi genoot van de successen die de bands van zijn opleiding hadden, zoals Jazz Generation, Jazz Focus en Jazz Mania. Samen zouden ze meer dan tachtig prijzen winnen. Guidi was bekend van jazzgrappen en oneliners die hij verzamelde op zijn eigen website.

Een daarvan was ‘Jazz is fun, but serious fun’. Maar ook al was samen muziek maken gezellig en leuk, hij eiste wel dat iedereen zich optimaal voorbereidde. Aan leerlingen die hun huiswerk niet deden of er op een andere manier met de pet naar gooiden, had hij een bloed­hekel.

De laatste jaren deed hij het iets rustiger aan. ‘Ik koesterde hem vooral als de nestor en godfather van de opleiding. In plaats van vier leidde hij zelf nog één band – Jazz Focus – om zijn nalatenschap veilig te stellen’, zegt Willem Smit. ‘Dat hij er nu niet meer is, is voor iedereen een enorme schok.’

Meer over