Pelgrimspruiken

India's rijkste Hindoetempel heeft dit jaar meer dan 3 miljoen gulden ingezameld met de verkoop van menselijk haar dat pelgrims beschikbaar hadden gesteld....

Om hun geloften in te lossen scheren miljoenen gelovigen hun hoofdharen af bij de Venkateswara-tempel in de zuidelijke stad Tirupati. Daarmee staan ze een van hun dierbaarste bezittingen af.

In het boekjaar dat in maart werd afgesloten hadden de zeshonderd kappers van de tempel de hoofden van 6,5 miljoen mensen kaalgeschoren, waarmee in totaal 65 miljoen roepie (3,5 miljoen gulden) werd verdiend.

Van het haar worden pruiken gemaakt die veelal worden geëxporteerd naar haarwerkers in Europa en de Verenigde Staten. Volgens het Indiase persbureau PTI wordt dit jaar een winst van 80 miljoen roepie verwacht.

De bank ontving verder 2,3 miljard roepie (bijna 130 miljoen gulden) aan donaties van pelgrims. Het geld wordt gebruikt om een bank, tientallen gratis ziekenhuizen en scholen te runnen, en duizenden armen te voeden in de deelstaat Andhra Pradesh.

Meer over