Paus spreekt zegen Urbi et Orbi uit

Voor de tweede keer sinds hij in maart vorig jaar tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk werd gekozen, spreekt paus Franciscus de zegen Urbi et Orbi (Voor Stad en Wereld) uit. Hij doet dit traditiegetrouw op Eerste Paasdag rond 12 uur.

Paus Franciscus tijdens zijn Urbi et Orbi in 2013. Beeld afp
Paus Franciscus tijdens zijn Urbi et Orbi in 2013.Beeld afp

Daaraan vooraf gaat een korte toespraak waarin hij de verrijzenis van Jezus Christus, die met Pasen wordt gevierd, in verband brengt met de situatie in de wereld. Waarschijnlijk komen de burgeroorlog in Syrië, de gespannen toestand in Oekraïne en het geweld in het noorden en oosten van Nigeria aan de orde.

Franciscus' voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI spraken voorafgaand aan de zegen in meer dan 50 talen, waaronder het Nederlands, een paaswens uit, maar Franciscus zag daarvan vorig jaar af. Hij wenste iedereen in het Italiaans een zalig Pasen en bedankte in diezelfde taal Nederland voor de bloemen die net als de afgelopen 28 jaar het feest in het Vaticaan opluisteren.

Voordat Franciscus op het balkon van de St. Pieter verschijnt, heeft hij de dagmis van Pasen gevierd. Zaterdagavond leidde hij de paaswake, die om half negen begon.

Meer over