Recept

Pasta met bospaddestoelen-espressosaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pasta met bospaddestoelen-espressosaus (hoofdgerecht voor 2 personen).

null Beeld
Beeld

Mijn tafelgenoot vindt vegetarisme een aberratie, verkondigt hij duidelijk hoorbaar tijdens de perslunch voor de bekendmaking van het Kookboek van het Jaar 2017. 'Je zit anders wel met een vegetariër aan tafel', zeg ik vrolijk. 'Met twee', zegt de andere dame in het gezelschap even vrolijk.

Nog meer pech voor mijn tafelgenoot: van de zes genomineerde boeken zijn er drie vegetarisch. Dat betekent dat ook de lunch voor 50 procent vegetarisch is, met onszelf als proefkonijnen van vlees en bloed. Wij zijn namelijk, nog vóór de officiële opening te gast in het Amsterdamse restaurant Bougainville van sterrenchef Pascal Jalhay in het gloednieuwe Hotel Twenty Seven op de Dam. Met dit jaarlijkse kookboekenfeestje van initiatiefnemer Fusina Verloop kan hij alvast warmlopen.

Pay-Uun Hiu Beeld Studio V
Pay-Uun HiuBeeld Studio V

Dat doet hij door uit alle zes de genomineerde boeken een gerecht te maken, ietsje aangepast en waarschijnlijk veel spectaculairder dan ze ooit uit een gewone huis- en tuinkeuken zullen komen, maar dat is juist het aardige van deze presentatie. In zo'n imponerende omgeving is het wowgehalte torenhoog, maar als je thuis de recepten leest, blijken ze goed te doen.

Want je hoeft niet de mokkamoussetaart met zwarte bonen van winnaar The Green Kitchen at Home door David Frenkiel en Luise Vindahl (Becht) met goud te bespuiten. En de crème van oerwortel met gepocheerd ei uit Leafs van Carola de Kanter (Good Cook) mag ook met gewone winterpeen en een zachtgekookt eitje. Maar ik viel als een blok voor haar bospaddestoelen-espressosoep, die in iets dikkere variant ook voor pastasaus kan doorgaan.

null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Ingrediënten
200 g gemengde paddestoelen
2 sjalotten, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 eetl. boter of olijfolie
250 ml groente- of paddestoelenbouillon
200 g pasta
50 ml slagroom of sojaroom
30 ml espresso
Takje peterselie of gefrituurde salieblaadjes

Bereiden

Borstel de paddestoelen schoon en trek ze in stukken. Verwarm de boter of olie en fruit daarin sjalot en knoflook. Voeg na 1 minuut de paddenstoelen toe en bak nog circa 5 minuten. Voeg de bouillon toe en laat de paddestoelen zacht koken. Kook ondertussen de pasta. Pureer de saus glad, roer de room erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de koffie erdoor en zorg dat de saus niet meer kookt, anders wordt de koffie bitter. Schep de saus over de pasta en serveer met een takje peterselie of gefrituurde salieblaadjes. Eet er een groene salade bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over