Pappen en nathouden

U en ik zijn huichelaars, hypocrieten, slapjanussen, doorhetleven-sloffers, achjemoettochwatters, die pappen en nathouden, maar op het juiste moment braaf de politiek correcte antwoorden geven....

Onno Kleyn

Filet is fraai, maar risicovol suf vlees dat veel te gauw naar sahariaanse droogte bakt. Bout is wat je hebben moet, glorieus van sappigheid en nauwelijks verpestbaar. Maar dan. De ene bout, filet of kip is de andere niet. Woensdag bood het bureau Productvoorlichting Pluimveevlees en Eieren mij in een opmerkelijk ruimdenkend gebaar een proeverij van vier soorten kip, regulier, Balanskip (met extra omega 3 en 6), Volwaard en Kemper Landhoen. Ruimdenkend, omdat de uitslag voorspelbaar was: niet in het voordeel van het meest verkochte. Balans was nog minder lekker dan regulier. En regulier was, tja, gewoon. Volwaard bleek iets beter, maar het Kemper Landhoen, biologisch, langer levend en écht buiten lopend, was verreweg superieur. Lekkerder van textuur, beter van smaak.

Dat wist ik al, maar het werd keurig bevestigd door filet en bouten van alle kippen naast elkaar te proeven. Waarom kopen we dan niet alleen nog Kemper Landhoen en vergelijkbare topkippen als de Franse Label Rouge? Omdat ze duurder zijn.

Genoeg gejeremieerd. Het nu volgende Spaanse recept werkt helaas ook met reguliere kip, maar mensen met goede voornemens kijken op www.kemperkip.nl voor verkoopadressen. Braad de kip aan in de olie. Voeg de ham, ui en knoflook toe, bestuif met de bloem en bak een paar minuten mee. Doe de wijn, peterselie en kruidnagel erbij plus zout, sluit de pan en sudder de kip 25 minuten. Haal de kip en de kruidnagel uit de pan en pureer de saus met de eidooiers, saffraan en amandelen. Voeg water toe als het te dik wordt en breng op smaak met zout en peper. Warm de kip nog een minuut in de saus.

Onno Kleyn

Meer over