Paling in gevaar, dan maar forel

Het gaat steeds slechter met de paling. Nog even en de geheimzinnige vis is niet meer. Je zou het niet zeggen na de veelvuldige aanbiedingen van de afgelopen feestdagen....

Henk Müller

Toch komt het laatste palingmaal eraan, als het zo doorgaat. NRC Handelsblad constateerde deze week in een commentaar naar aanleiding van meer slecht nieuws dat het jammer voor de paling is dat hij er niet als een panda uitziet. Niet knuffelbaar, wel eetbaar en helaas sterk overbevist.

Ook volgens De goede visgids van Wouter Klootwijk - met een hoofdstuk over welke vis te eten met een goed geweten - staat zowel wilde als kweekpaling in het rood: de gevarenzone. Het informatieve boekje geeft aan in welke gevarenzone elke vis zit.

Kweekpaling is trouwens niet erg gezond. Ze bevat ook een behoorlijk gehalte aan pcb's en dioxines, maar lang niet zoveel als IJsselmeerpaling, die op uitsterven staat. En dan hebben we het nog niet eens over het dierenwelzijn, want de manier waarop paling wordt gedood, is niet diervriendelijk. Meestal wacht hun een zoutbad waarin ze zich een halfuur lang letterlijk doodkronkelen. Even dus maar geen paling.

Veel minder bezwaarlijk volgens het boekje van Klootwijk is forel, die in zoet en zout water kan leven. De zeeforel zit tegen de gevarenzone aan. Forellen in Nederlandse stromen zijn er niet meer. De meeste soorten zijn gekweekt en redelijk oké en komen meestal uit Argentinië en Chili. Een recept voor gebakken citrusforel met basilicum. Leg de forelfilets in een ondiepe schaal, rasp de schil van een halve citroen en een sinaasappel en pers de vruchten uit. Doe het sap in een bekertje, snij de andere helft van de citroen en een sinaasappel in partjes en leg ze apart. Doe wat lepels olie bij het vruchtensap, klop het mengsel goed door elkaar en giet het dan over de filets.

Laat die een uur of twee in de koelkast staan. Verwarm de oven voor op 150 graden. Haal de filets uit de marinade met een spatel en breng ze op smaak met zout en versgemalen zwarte peper, bestrooi ze dan met bloem. Verhit een paar eetlepels in een koekenpan en bak de filets in een paar minuten aan elke kant gaar. Leg ze op een bord en houd ze warm in de oven.

Doe de boter en de marinade in een koekenpan en verwarm alles op een laag vuur tot de boter is gesmolten. Breng de saus op smaak met peper en zout, doe er de suiker bij en laat hem nog een paar minuten koken tot hij is ingedikt. Scheur de helft van de basilicumblaadjes in reepjes en voeg die toe aan de saus. Giet de saus over de forelfilets en garneer ze met de resterende basilicum en partjes citroen en sinaasappel.

Meer over