Paddestoelensoep met gepocheerde eieren

'Voor 1990 was de Praagse gastronomie berucht eentonig', zegt het reisgidsje. 'Iets varkensachtigs, knoedels en jus, runderschnitzels en worsten.' Het reisgidsje meldt dat na 1990 alle wereldkeukens gelukkig wel naar Praag kwamen, waardoor wij als toerist naar hartenlust Italiaans, Aziatisch of Mexicaans kunnen eten.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 4 personen:
500 g paddestoelen
boter
meer boter
40 g bloem
250 ml melk
laurier
1 tl karwijzaad
1 liter tuinkruidenbouillon
200 g zure room
4 eieren
200 g gekookte aardappelen
1 klein bosje dille, gehakt
Joepie. Daar had ik nou nét zin in. Dat ik uit alle reisgidsjes de zeurvariant moest kiezen. Natuurlijk was alles anders voor 1990: In Nederland at men niet heel verheven, er stond een muur in Europa en er was iets van een Koude Oorlog. De reis-app die ik op mijn iPad zette, is een stuk vrolijker, maar ja, om nou met een tabletcomputer door een stad te gaan banjeren... Straks word ik beroofd! Dan kan ik geen Ruzzle meer spelen, of facetimen met mijn geliefde gezin dat ik lekker thuis heb gelaten. Vandaar dat boekje. Het is zo'n gemopper, dat boekje, dat ik het met liefde achterlaat als ik wegga.

Ik zit hier met een vriendin. Samen bezoeken we musea, snuiven werelderfgoed op, zijn we uitermate lui en genieten we in alle rust van een kabbelende Moldau. We luisteren blij naar het 'graswasjgeroesjmos', want zo klinkt het voor ons onverstaanbare Tsjechisch. En er moet natuurlijk gegeten worden. De vrolijke app was daar goed voor: het vertelt dat de Praagse keuken vooral bestaat uit schnitzels, knoedels, zuurkool. En paddestoelen. Eentonig, puh. Dat het nou niet helemaal duidelijk is of iets nou Tsjechisch, Slowaaks, Boheems, Oostenrijks of Pools is, tja, vooruit, daar valt over te twisten. Maar eentonig?

Snij de paddestoelen (zo divers mogelijk) in stukjes en bak ze in 2 eetlepels boter mooi bruin. Hou ze apart. Smelt 40 gram boter in een brede pan, roer de bloem erdoor en als je geen klontjes meer hebt, voeg dan melk, laurier en karwijzaad toe. Roer goed en doe dan de bouillon erbij. Breng aan de kook, roer dan de zure room erdoor.

Proef op zout en peper. Draai je pit laag en breek één voor één de eieren in de soep. Doe de deksel op de pan: de eieren pocheren nu in de soep. Doe na een minuut of drie de paddestoelen erbij. Wacht niet te lang met serveren, dan blijven de eidooiers zacht: Snij de aardappelen in blokjes en verdeel die over diepe borden. Doe de dille erop. Schenk de soep erbij, zorg dat iedereen een ei heeft en eet het op met brood. Vind je paddestoelen tè out-of-season, neem dan lekker tuinbonen!

Meer over