Ouderwetse bruinebonensoep

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Ouderwetse bruinebonensoep (hoofdgerecht, 4-8 personen)

Tijdens deze eerste, moeizame dagen van het nieuwe jaar is niets zo lekker als in je nest blijven liggen. Toch slaap ik slecht, moet ik bekennen. Want hoe moet het met ons vleeseters verder, in 2018? Is er nog een splintertje ruimte, op links of rechts?

Jonathan Safran Foers Dieren eten ligt al jaren op mijn (v)leesstapel. Het lezen daarvan schijnt elke vleeseter stante pede in een hardcore vleesverlater te veranderen. Kortom, een doodeng boek. Ook deze kerst kwam ik er weer niet aan toe. In plaats daarvan las Geert Mak's In Europa, ook weinig opbeurende materie, maar alles beter dan gehersenspoeld worden met vleselijke waarheden waarbij het slecht wegkijken is. Nepnieuws is zo gek nog niet, onder zekere omstandigheden, net als flauwe woordspelingen.

Ik klamp me daarom maar vast aan de kleine lichtpuntjes in het leven. Uw hartverwarmende reacties bijvoorbeeld toen ik onlangs bekende een doodgewone bruinebonensoep niet in de krant te durven zetten, vanwege een gebrek aan originaliteit. Waarom niet?, mailde u mij massaal, lekker, doen hoor!

Grappen over flatulentie laten we maar achterwege, want zo grappig is het allemaal niet. Bonen zijn goede vleesvervangers, dus als je ze combineert met de incourante beestdelen die doorgaans in de slagersvitrine blijven liggen, ben je spekkoper, lijkt mij. Maar hoe lang nog?

Bereiding

Breng 3,5 liter water aan de kook in een ruime pan. Draai dan het vuur laag, doe het vlees (behalve de rookworst), de uien en laurier erbij en laat zonder deksel 3 uur trekken. Zorg dat het water niet kookt (houd het op zo'n 80 graden), anders verliest het vlees eiwit (het schuim dat boven komt drijven). Ruik hoe lekker dat ruikt, in huis.

Haal daarna het vlees, de ui en laurier uit de pan, haal het vlees van het bot en snijd het fijn. Doe de bouillonblokjes, de helft van de bonen en de groenten bij de bouillon, en laat 15 minuten garen. Pureer de soep met de staafmixer. Doe de rest van de bonen en groenten erbij, samen met het fijngesneden vlees en de rookworst en gaar nog 15 minuten, totdat de groenten beetgaar zijn. Breng de soep verder op smaak met peper en zout. Serveer in diepe kommen, met een dot zure room en selderijblad.

volkskeuken@volkskrant.nl

Bruine bonen

Ingrediënten

500 gr hips (hamschijf)

300 gr krabbetjes (varkensvleesrib)

400 gr procureur (varkensnekstuk)

2 uien met schil, in kwarten

4 laurierblaadjes

1 kg bruine bonen (blik, uitgelekt)

400 gr prei, in ringen

400 gr knolselderij, in blokjes

400 gr peen, in blokjes

3 runderbouillonblokjes

1 rookworst, in plakjes

peper en zout

zure room

selderijblad

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over