Ouderwets gebraden kippetje

Nee, het is prachtig hoor. Wit gesluierde, brede armzwaaien met bos en heuvels, en van die weggetjes die daar dan doorheen slingeren....

Met drie truien over elkaar en de oostfrontkisten aan mijn voeten dieeigenlijk voor buiten bedoeld zijn gaat het best. Rust, daar kwamen wevoor. Maar de kalmte is betrekkelijk. Er zijn technische problemen. Dedraadloze verbinding met het internet faalt, en daarom weet ik nu al dathet stukje dat ik nu schrijf pas donderdag in de krant komt in plaats vanwoensdag. Inderdaad, lezer, u eet oude koek. Oude Franse koek, gebakken inCruzy-le-Châtel, ergens op de grens tussen de Bourgogne en de Champagne.

Het kost me moeite om mijn ogen op het scherm te houden. De haard isveel mooier, laait hellevlammen langs de vuurplaat. Het is de gloeiendependant van de golven op het strand, daar kan ik ook urenlang naar kijken.Maar wat drommel, u wilt iets over eten horen. Waar prikt men hier de vorkin, zo tussen Noël en Saint-Sylvestre? Une bonne choucroute misschien, ofeen pot au feu. Hoop ik. Als het maar niet zo'n kant-en-klaarmaaltijd isdie ik de mensen zag inladen bij de hypermarché. Veel te veel Fransenkunnen immers helemaal niet lekker koken. Maar hier heerst gelukkig nog welhet gezegende idee dat je dat onvermogen kunt afkopen door eerste klasspullen te kopen, oesters, foie gras -wat wij daar dan ook over mogendenken- of fantastische ham, en die dan zo min mogelijk te behandelen.Aangezien men besluit met puike kaas en een poepchique dessert van eenpoepchique patissier, blijft alleen het hoofdgerecht over om te verpesten.Ik kan deze methode voor elk uitgebreid diner aanbevelen.

Maar ik dwaal af, eigenlijk waren we bij de doordeweekse hap, die tussenkerst en oud en nieuw. Laten we eens ouderwets een kippetje braden. In zijngeheel. Niks aan, maar het kan goed en het kan heel erg verkeerd.

Men neme een kip, liefst een scharrelaar, van een dikke kilo. Zet deoven op 200graden. Strooi zout in de buikholte van de kip, door eerst deopening aan zijn of haar (kip is ook vaak een haantje) achtereind open enomhoog te houden en het beest te draaien terwijl je strooit; dan komt hetoveral. Er mag ook peper in, en tijm. Zout de buitenkant grondig. Laat eenkwartier staan, dan is de oven ook op temperatuur.

Leg de kip in een ovenschaal en smeer hem in met boter of olie. Draaihem dat zijn poten naar boven wijzen en zet in de oven. Zet na 5 minutenal de temperatuur op 120 graden. Braad in totaal 1uur. Laat buiten de ovennog 15 à 20minuten rusten, ingepakt in aluminiumfolie.

Onno Kleyn

Meer over