HET EEUWIGE LEVENOscar Kraal (1970-2021)

Oscar Kraal was een briljante drummer die van elk moment van de dag kon genieten

Hij was een briljant drummer die met alle grote sterren meespeelde. Maar hij was zo mogelijk nog meer een fenomenaal levensgenieter.

Oscar Kraal Beeld
Oscar Kraal

Hij zat vol levenslust. Daarom is het overlijden van Oscar Kraal op pas 50-jarige leeftijd zo moeilijk te accepteren. Zijn vriendin Ilse Hofma, zelf slagwerker bij zanger Wulf kan het niet begrijpen. ‘Hij was iemand die van elk moment van de dag wist te genieten.’

Tientallen Nederlandse drummers, onder wie Cesar Zuiderwijk en Dennis Boxem, vormden een erehaag toen op 8 april Oscar Kraal in de nightliner waarin hij tijdens zijn Europese tours zo genoot, zijn laatste reis maakte. Kraal was een van de besten, zo niet de allerbeste.

Hij was slagwerker bij de bands van Anouk, Frank Boeijen en Candy Dulfer en speelde sinds 2018 mee met de Helderse formatie Van Dik Hout. Toen die vorig jaar door corona de theatertour moest afbreken, concentreerde hij zich op zijn andere baan: docent slagwerk bij de popafdeling van het Conservatorium in Amsterdam. Eerst gaf hij online les. In september kon er weer fysiek les worden gegeven.

Vermagerd

Gitaardocent Jack Pisters zag toen dat hij sterk was vermagerd. ‘Maar daar zoek je niets achter. In oktober bleek dat hij alvleesklierkanker had. Hij zou nog maar enkele weken te leven hebben. Het werden maanden, dankzij zijn strijdlust en enkele behandelingen’, zegt Pisters.

Hij kon nog even bij zijn twee dochters van 18 en 11 jaar oud zijn, die hij had met zijn vorige partner Severine Lewerissa. Op 1 april overleed hij in zijn woonplaats Den Haag. Hij werd begraven in Zoetermeer, op hetzelfde kerkhof waar ook zijn ouders liggen.

Pisters speelde met Kraal eind jaren negentig in de Keith Caputo Band, waar ook Manuel Hugas als bassist deel van uitmaakte. In 2000 vormden Kraal en Hugas de nieuwe ritmesectie van Candy Dulfers band. Pisters ging toen een nieuwe popafdeling opzetten voor het conservatorium in Amsterdam en vroeg Kraal en Hugas als docenten.

Liefst 18 jaar werkten ze daar samen. Kraal was een sublieme leraar die honderden slagwerkers het vak bijbracht, onder wie Niles Vandenberg, de huidige drummer van Kensington. Als medewerker van de Slagwerkkrant schreef hij ook vele stukken over het vak.

Vader Jack

Kraal kwam uit een muzikale familie. Zijn vader Jack Kraal was een jazzgitarist. Zelf speelde hij ook uitstekend gitaar. Uiteindelijk koos hij voor drums. Les kreeg hij onder meer bij Hans Cleuver (ex-Focus) die een eigen drumschool had in Den Haag. Al van jongs af aan was zijn muzikale interesse zeer breed, waardoor hij zich moeilijk aan een band en een stijl kon binden.

Hij speelde heavy metal met Marcel Singor van Kayak, indy met Keith Caputo, blues met Rosa King, hip-hop met de Postman en funk met met Candy Dulfers Funky Stuff. Ook trad hij op met singer-songwriter Milow. Daarnaast had hij zijn eigen band Seven, waarvoor hij ook eigen nummers schreef.

Hugas noemt Oscar Kraal een muzikale drummer. ‘Wat ik bedoel is dat hij heel goed naar zijn medemuzikanten kon luisteren en daar echt kon induiken met energie en urgentie.’ Twee jaar geleden stopte de drummer van Van Dik Hout ermee. ‘Hij vond de liedjes mooi. En Nederlandstalige pop was een tak van sport die hij nog niet had gedaan. En wat belangrijk was, hij kon heel goed met de jongens opschieten’, zegt Pisters. Hugas: ‘Toeren was voor Oscar een schoolreisje op hoog niveau. Plezier hebben, maar als het erop aankwam was hij weer de energieke drummer.’ Ilse Hofma: ‘Als je niet kon genieten, dan leerde Oscar je dat wel.’

Meer over