'Orgastische Meditatie maakt je energiek, gelukkig en compleet'

Verkeer een kwartier lang in een orgastische toestand en je kunt de hele wereld aan, aldus de nieuwste meditatietrend voor vrouwen. Tijd om het te proberen.

null Beeld Krista van der Niet
Beeld Krista van der Niet

'Orgasmic meditation is the hot new thing', stond in de Britse Sunday Times. 'Londens nieuwste rage', kopte magazine Dazed onlangs. Orgastische Meditatie (OM) is een meditatieve oefening waarbij een man vijftien minuten lang de clitoris van een vrouw aait ('strokes') volgens een stappenplan. In Engelssprekende landen werd het de afgelopen jaren steeds bekender. Artikelen erover verschenen eerder in The New York Times, The Huffington Post en Vice en ook in Amerikaanse vrouwenglossy's. In Nederland konden we er eind 2014 even kennis mee maken, dankzij VPRO-programma Metropolis. In de aflevering over het orgasme kwam een OM-sessie in New York voor. Er werd verteld waarvoor het goed was: meer energie en een soort glans over de dag. Ik raakte geïnteresseerd, vooral doordat de mensen in het filmpje knap, jong en hip waren.

Het begon in 2001, toen Nicole Daedone (de 'moeder' van het OM'en, een leuk uitziende vrouw met universitaire achtergrond) in San Francisco het bedrijf OneTaste oprichtte. Daar zou ze de oefening, gebaseerd op boeddhistische ideeën, gaan ontwikkelen. Tien jaar later publiceerde ze Slow Sex: The Art and Craft of the Female Orgasm en hield ze een TED Talk over het onderwerp. Haar praktijk is een groot succes en heeft inmiddels vestigingen in New York, Londen en Melbourne. Volgens de website heeft ze alleen al in de Verenigde Staten meer dan veertigduizend mensen aan het OM'en (spreek uit: 'oomen') gekregen.

Waarom? Veel vrouwen zijn, als ze eerlijk zijn, toch niet tevreden over hun seksleven, zegt Daedone in de TED-toespraak. Ze doen het niet meer of nog wel, maar hun man kan hen niet goed opwinden of een fijn orgasme bezorgen. Ze missen iets, al weten ze zelf vaak niet precies wat. Ze gaan veel eten, veel diëten, veel sporten, veel kopen of iets anders veel om hun vage honger te stillen, aldus Daedone. Een betere oplossing is volgens haar Orgastische Meditatie: het zou je energiek, gelukkig en compleet maken.

OM-workshops bestaan niet alleen in New York en Londen, maar ook in Nederland. Uit nieuwsgierigheid heb ik me ingeschreven. Ingrid Scholte (54), die al tantradocent was, en Belinda Christiaans (57), qi-gonglerares, geven regelmatig dagworkshops en oefenavonden in Rotterdam. De laatste zegt: 'Nederlanders denken dat ze open zijn, maar ze zijn vrij preuts als het op seksualiteit aankomt.' Vragen zoals wat vrouwen écht fijn vinden of hoe hun vagina's eruitzien, roepen veel schaamte op, stelt Christiaans. 'Maar', voegt ze eraan toe: 'OM'en is niet per se seksueel. Of wel. En ook weer niet.'

Dit punt is me nog steeds niet duidelijk. In de Amerikaanse filmpjes die ik bekijk, kan iedereen met iedereen OM'en. Want het is niet seksueel. Of wel, en ook weer niet. Bij de workshop van Scholte en Christiaans hoef je in elk geval niet per se met je eigen partner te komen.

In de aanloop ernaartoe merk ik dat ik op dit punt blokkeer. Ik wil niet door een vreemde man gevingerd worden - ook al roept iedere OM-beoefenaar dat het iets héél anders is dan vingeren.

'Wil je met me mee?', vraag ik aan mijn vriend.

'Hm', antwoordt hij.

Dankjewel, dankjewel

'Het is intiem, maar niet erotisch', vertelt de 69-jarige Jan, die deelnam aan een van de vorige workshops en niet met zijn achternaam in de krant wil. 'Het is vooral hoffelijk, je dient als man de vrouw. Zij leert zich zo te concentreren op haar eigen gevoelens.' Hoewel Jan er zelf niet opgewonden van werd, raadt hij het iedereen aan. Ook zijn eigen zonen, maar die willen niet. 'Ik zou het fijn vinden als jongere mensen dit doen, als tegenhanger voor de pornotolerantie in de maatschappij. Tegenwoordig gaat alles alleen om neuken. Dit is eens een andere invalshoek.'

In de zaal van het spirituele centrum in Rotterdam zitten zeven mensen in een kring op kussens, onder wie de twee begeleiders. Ingrid Scholte en Belinda Christiaans hebben nu zo'n honderd deelnemers - variërend van 30 tot 70 jaar - leren OM'en. In Amsterdam en Utrecht worden workshops gegeven door Jos Wolffensperger, voortrekker van de OM'ers in Nederland. Een OM-school staat op de planning. Het meditatieve aspect wil hij graag benoemen: 'Het gaat bij deze meditatie net zoals bij psychoanalyse en oude tantrisch-boeddhistische tradities over jezelf tegenkomen en onderzoeken. Over overgave.'

null Beeld Krista van der Niet
Beeld Krista van der Niet

Eerst bekijken we een instructiefilmpje. Het stappenplan moet precies worden gevolgd, dat geeft de vrouw veiligheid. De houding van de handen en benen en het punt waarop de voeten elkaar raken, staan vast ('zo kan een energiestroom ontstaan van de vinger naar de clitoris, door het lichaam van de vrouw en dan door de voeten terug naar het lichaam van de man'). Latex handschoentjes (voor de hygiëne, en omdat het zachter schijnt te zijn) en glijmiddel worden aanbevolen.

Hierna doen we oefeningen met kleren aan. Elkaars gezicht beschrijven zonder oordeel is de eerste: 'In het midden is je wang roze, bij je ogen is het meer gelig'. Dit leren we omdat een man straks de vagina (ze zeggen meestal 'yoni') van een vrouw zal bekijken en beschrijven: 'De binnenkant is roze, de buitenste lippen zijn iets donkerder', zoiets.

Volgende oefening: een man streelt de arm van een vrouw, terwijl zij zegt hoe ze het fijn vindt: 'Wil je het zachter doen?', vraagt zij. 'Dankjewel', antwoordt hij, en zij zegt weer 'dankjewel' terug. Dit dubbelbedanken is belangrijk, legt Scholte uit: 'De vrouw leert om héél precies te vragen wat ze wil.' De man bedankt voor de vraag, zo weet hij tenminste wat ze prettig vindt en het 'versterkt zijn mindfulness'. De vrouw bedankt voor het feit dat hij het haar naar de zin wil maken. Dat is de clou van de oefening.

Onder de aanwezigen zie ik een vrouw, ouder dan ik, die me aardig lijkt. Een man met lange haren die eruitziet alsof hij vaker spirituele workshops volgt. Hij zegt dat zijn lust aanvoelt als 'wilde paarden', maar hij bedoelt volgens mij dat hij wil leren zijn vriendin beter aan te raken. Bij een oudere man twijfel ik of zijn intenties wel oprecht zijn. Hij is bekend met tantra, zegt hij. Ik heb gevoel dat hij vooral seks wil. Dan is er nog een Belg van begin 40, netjes gekleed, die vertelt dat hij een goede baan heeft en in zijn vrije tijd massage en tantra onderzoekt.

De oefeningen zijn oké, want met kleren aan, maar de zenuwen over het middaggedeelte, waarin zelf oefenen de bedoeling is, hangen in de lucht.

In de pauze spreekt de Belg me aan. Hij wil weg. Volgens de cursusleiders is het nog nooit gebeurd dat iemand weggaat. Hij legt het me uit: 'Ik ben bij tantraworkshops geweest en heb verhalen gehoord waarin tantra werd misbruikt als een soort swingersgebeuren. Ik vertrouw dit ook niet helemaal...' Dan zegt hij precies wat ik al de hele tijd denk: 'Dit soort dingen moet je thuis doen of in elk geval met iemand van wie je veel houdt. Niet met een vreemde.' Ik denk aan Belinda Christiaans, die het met iedereen kan: 'Je hoeft niet te zoenen, niet te vrijen, alleen te OM'en', zei ze, alsof het zoiets is als samen een kop thee drinken. En ik denk aan Nicole Daedone die ook zegt dat het met iedereen kan en dat OM'en sowieso de oplossing is voor alle wereldproblemen. Wolffensperger nuanceert het iets: 'Je mag altijd nee zeggen. En bij de workshops in Amsterdam proberen we zo veel mogelijk met stellen te werken.'

Tijdens de demo gaat Ingrid Scholte met haar benen wijd liggen op het bedje met kussens midden in de ruimte, haar onderlichaam ontbloot. Belinda Christiaans (aangekleed) zal haar gaan OM'en. Zij trekt handschoenen aan en doet wat glijmiddel op haar vingers. De rechterhand houdt de onderkant van de bil vast, duim bij de opening van de vagina, de linkerhand (het moet met links) gaat 'stroken'. Het vingertopje voorzichtig op de linkerbovenkant van de clitoris, daar schijnt het meeste gevoel te zitten. 'Wil je het iets zachter doen?', vraagt Scholte. 'Dankjewel', 'dankjewel.' We zien haar haarloze geslacht goed. Ze trilt, maar komt niet klaar. Na 15 minuten is het afgelopen en staat ze op. Het is raar en tegelijk bijna saai om naar te kijken.

'Voor een man zonder relatie met een baan is 75 euro niet veel om een middag naar kutjes te kijken', fluistert de Belg nog voordat hij vertrekt. Ook ik besluit te vertrekken voordat het oefengedeelte begint, ik heb geen zin me hier door een vreemde man op deze manier te laten aanraken.

Tot mijn verrassing wil mijn vriend uiteindelijk toch een keer mee, op voorwaarde dat we het bij Scholte thuis doen.

We krijgen thee en een dadel. De begeleidsters laten weer het instructiefilmpje zien. Zelf zijn ze allebei vrijgezel. Scholte zegt dat ze 'een beetje een trauma heeft wat seksualiteit betreft'. Volgens haar hebben veel vrouwen daar last van. Dankzij OM gaat het nu beter. 'Wat je leert', vertelt ze, 'is heel precies vragen wat je wilt en nodig hebt, zonder boos of verongelijkt te worden als je het niet krijgt. Dat werkt in je hele leven door.' Christiaans vertelt dat ze het bijna dagelijks doet. Het kan ook bij jezelf, al is dat ingewikkelder. 'Nee, het is geen masturberen, want klaarkomen is níét het doel. Dat hoeft niet en gebeurt vaak ook niet. Het is een soort seksueel opladen.' Maar dan niet seksueel. Of wel. En ook weer niet.

Mijn vriend stelt meteen de vraag die alle mannen schijnen te stellen: 'Wat is er voor mij leuk aan?' In een Amerikaans YouTube-filmpje geven mannen antwoorden als: 'ik weet nu beter wat te doen in bed', 'mijn vriendinis nu de hele tijd opgewonden', 'ze vindt mij leuker', 'het heeft me geleerd rustig aan te doen' en 'ik voel zelf bijzondere sensaties in mijn lichaam als ik het doe'.

Ik trek mijn broek uit en ga liggen op de kussens die Scholte heeft klaargelegd. Volgens het stappenplan moet de man dit 'nestje' voor de vrouw maken, terwijl zij zich ontspant.

Ik ben alles behalve ontspannen.

Als mijn vriend z'n handschoenen aantrekt, schijnt Scholte bij met een fel lichtje. Ik kan precies omschrijven hoe ik me voel: zoals bij de gynaecoloog. Of de huisarts. Of de Brazilian wax-salon: tanden op elkaar, even aan iets anders denken, het is zo voorbij. Dan zegt Scholte, die meekijkt: 'Je moet wel de hoed omhoog doen, ja, goed zo, hoed omhoog!' Ik kan het niet helpen aan mijn eerste bevalling te denken, toen de verloskundige naast me stond, naar mijn kruis keek en riep: 'Ja ja, goed zo, persen, ga door!'

Een primeur hebben we wel: het is de eerste keer dat ik word aangeraakt door mijn eigen vriend zonder dat ik er ook maar een moment opgewonden van raak.

Zijn stem klinkt hoger dan normaal door de stress. Ik weet dat hij alleen meeging voor mij en ik weet ook dat ik deze verhouding tussen ons, de man als dienaar, en dat hele halleluja-vaginagedoe allerminst opwindend of leuk vind.

Het levert wel iets anders op. Eigenlijk alleen al omdat hij meeging, vind ik hem de rest van het weekend erg lief. Af en toe maakt hij een grapje over deze vreemde praktijk en dan lachen we erom. Misschien, heel misschien, oefenen we het thuis nog wel eens zonder publiek. Als ik vraag: 'Wat vond je er nou écht van?', antwoordt hij: 'Hm.'

De volgende workshop in Amsterdam is op 10 juli en in Rotterdam op 25 september (euro 75). Meer informatie: omgroep.nl.

Meer over