Opluchting na arrestatie van huisjesmelker

Cees Engel zit achter slot en grendel. De arrestatie van de 53-jarige Rotterdamse huisjesmelker, op de vroege ochtend van de eerste oktober, moet voor veel inwoners van de stad een opluchting betekenen....

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

ROTTERDAM

Engel wordt door justitie verdacht van handel in verdovende middelen. Justitie denkt dat Engel leiding geeft aan een criminele organisatie.

De politie arresteerde Engel op zijn huisadres. Tegelijkertijd werd een inval gedaan in door hem verhuurde woningen. Veertien dealpanden gingen dicht. Ze zijn verbeurd verklaard en worden verkocht. In negen andere woningen en vier bedrijfspanden werd huiszoeking verricht. Daarbij werden hennepplantages aangetroffen. Er zijn voorlopig twaalf verdachten aangehouden.

Engel heeft al jaren een dubieuze reputatie in Rotterdam. Hij staat bekend om het achterstallig onderhoud aan zijn woningen. Hij is met naar schatting een bezit van honderden woningen, vooral in achterstandswijken, een van de grootste particuliere huisbazen van de stad.

Vanuit Utrecht kwam de biochemicus dr. Engel eind jaren zeventig naar Rotterdam om bij Van Nelle te gaan werken. Begin jaren tachtig koopt hij zijn eerste pand, en verhuurt daarin kamers. Engel merkt dat in die branche snel geld is te verdienen en bouwt in hoog tempo een imperium op.

Ambtenaren die veelvuldig contact met hem hebben, omschrijven hem als 'sjofel'. Hij draagt geen fijn gesneden pakken, maar pluizige truien en afgetrapte schoenen. Zijn kantoor is eenvoudig en rommelig. Maar zijn omgangsvormen zijn onberispelijk. 'Er valt nooit een onvertogen woord. Hij is heel beleefd en spreekt altijd met twee woorden.'

Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente lag herhaaldelijk in de clinch met Engel. Rotterdam trachtte illegale pensions en logementen aan te pakken en voerde regelmatig controles uit. Zij liepen Engel dagelijks tegen het lijf. 'Engel trekt zich niks aan van het feit dat een vrouw met drie kinderen op een klein kamertje moet leven', aldus een ambtenaar. 'Hij is in staat om een diepe kast te verhuren', zegt een ander.

Engel bleek niet te pakken. Hij tekende bezwaar aan tegen alle bevelen van de gemeente. Zo wist hij verbeteringen aan zijn woningen heel lang tegen te houden, en de illegale verhuur duurde voort. G. Paardekam van Bouw- en Woningtoezicht: 'Hij weet heel goed hoe hij wetten moet lezen, en geeft er een eigen interpretatie aan.'

Het marktsegment van Engel is de onderkant van de onderkant van de woningmarkt. 'Daar trekt hij mensen die niet zo weerbaar zijn en die heel hard een huis nodig hebben. Die bewoners accepteren leefomstandigheden die anderen niet pikken', zegt L. van Die, advocaat van veel huurders.

'Hij laat zijn huurders barsten', zegt de raadsman. 'Ook als Bouw- en Woningtoezicht in actie komt, doet hij niks. Pas als de rechter in zicht is, lapt hij het huis een beetje op waardoor hij onder een veroordeling uitkomt. Zo scharrelt hij verder. Hij heeft wat mensen rondlopen die de huur contant innen.' Intimidatie is daarbij geen uitzondering: 'De onderhoudsploeg is tevens het ontruimteam.'

Rotterdam had eerder te maken met H. Fennis, bijgenaamd 'de krottenkoning'. Diens huizen werden in 1980 door de gemeente aangekocht, en naar verluidt vertoeft Fennis sindsdien in Zuid-Amerika.

Rotterdam voerde ook besprekingen met Engel. Twee jaar geleden werden honderd woningen gekocht voor 4,4 miljoen gulden. Daaraan ging jarenlang onderhandelen vooraf. De gemeente wilde aanvankelijk het volledige bezit van Engel kopen, om de overlast en misstanden tegen te gaan, maar de partijen konden het niet eens worden.

De vastgoedbaas hield nog ongeveer vierhonderd woningen, winkels en bedrijfspanden in zijn bezit. Er was onder meer een verschil van mening over de taxatie van de binnenkant van de panden. Engel zou daarbij hebben gezegd: 'Een potje jam kun je toch ook niet van binnen bekijken voordat je het koopt?'

Meer over