SeksmailNina Polak

Opgeilen en verleiden zijn twee verschillende dingen

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met schrijfster Nina Polak.

null Beeld

Arnon:

Ons eerste mailcontact dateert van 22 mei 2015. Tussen die dag en heden hebben we samen gegeten, ben je op mijn verjaardag geweest, waar je de pubquiz won, en heeft je vader me gemaild over een zaak die niets met jou te maken heeft. Verder heb ik je een voorstel gedaan dat je met je therapeute zou bespreken, maar het lijkt me goed het verleden te laten rusten. Deze rubriek is een excuus het contact te hernieuwen.

Wat wil je mij leren op seksueel gebied? Waarbij ik nadrukkelijk stel dat schrijven en spreken over seks ook seks is.

Liefs, A.

Nina:

Ja, ik sta dus met een tent in Nedersaksen, de minst sexy vakantiebestemming van Europa.

Je vraagt me wat ik je wil leren over seks. Heb je het over tips voor tussen de lakens? Of ben je op zoek naar diepzinniger advies? Aan de eerste categorie kan ik je niet helpen. Iedereen vindt weer iets anders fijn, en aangezien wij nooit met elkaar zullen slapen, heb je niets aan specifieke aanwijzingen over wat ik verlang in bed.

In algemenere zin zou ik kunnen zeggen dat vrouwen er niet direct geil van worden als je steeds over hun vader begint. Maar ik kan eigenlijk ook wel tegenvoorbeelden verzinnen, genoeg.

Van sublimatie op papier weet ik wel het een en ander en ik ben blij dat ons contact hernieuwd is, ik vind het altijd gezellig met je. Misschien dat we het in de toekomst over iets anders kunnen hebben dan seks?

Liefs, Nina

PS: Ik ben sinds kort niet meer in therapie, ik ben geslaagd. Het onderbroekenverhaal is geschiedenis dus, inderdaad. Fijn dat je bereid bent het los te laten.

Arnon:

Het is een onjuiste gedachte dat ik onderwerpen ter sprake breng in de hoop mijn gesprekspartner op te geilen. Ik begon over je vader omdat ik het idee had dat jij over hem wilde spreken.

Waarvoor ben je geslaagd als je niet meer in therapie bent?

Waarover zou jij het willen hebben? Ik heb slechts één verzoek: niet te gezellig. Gezellig is een beleefde omschrijving van saaiheid.

Is er buiten het seksuele om iets wat je mij wil leren? Heb je iets van mij geleerd? Indien ja, wat?

Liefs, A.

PS: Duitsland is sexy. Noord-Duitsland misschien minder dan Zuid-Duitsland. Ik zou graag een keer Duits met je praten. Je vader mag daarbij zijn, maar het hoeft niet.

Nina:

Opgeilen is misschien plat, maar ik heb het idee dat je wel degelijk dingen ter sprake brengt om mensen te verleiden. Dat heb ik van je geleerd: schrijven is verleiden. Ik zou jou willen leren dat je niet meer bang hoeft te zijn voor gezelligheid. Dat kunnen we face to face doen, in Zuid-Duitsland, bijvoorbeeld. Als je wilt krijg je na afloop een certificaat, maar dat van dat slagen voor therapie was een grapje: ik kon het gewoon niet meer betalen.

Veel liefs, Nina

Arnon:

Afgesproken, jij gaat me in Zuid-Duitsland afhelpen van mijn angst voor gezelligheid. Overigens zijn opgeilen en verleiden twee verschillende dingen. Verleiden verwijst naar een echter, intenser, vermoedelijk ook beter leven, verleiding speelt met grenzen, niet per definitie die van de ander. Gezelligheid en verleiding staan daarom haaks op elkaar. Een gezellig boek, dat is een dodelijk oordeel.

Liefs en tot in Zuid-Duitsland,

Arnon

Nina:

Laten we het daarover hebben in Duitsland: een beter leven. Mooi dat je daarin gelooft. Ik ook.

Gezelligheid, dat ben ik met je eens, gaat daar niet bij helpen. Er bestaan geen gezellige revoluties. Verlichting is ook niet gezellig. Misschien dat jij me, nadat we het gezellig hebben gehad, kunt verleiden tot radicalisering.

Ik kijk ernaar uit.

N.

Meer over