reportage

Op Marktplaats vind je nieuwe spullen, en soms ook een nieuwe partner

Je koopt een kast via Marktplaats en je krijgt de verkoper erbij. Het komt vaker voor, ontdekte schrijfster Carlijn Vis toen ze op zoek ging naar liefde in tijden van Marktplaats.

Anita, Mike en hun kroost Beeld Erik Smits
Anita, Mike en hun kroostBeeld Erik Smits

Het overkwam Line Bendiksen (23) uit Amsterdam: ze viel als een blok voor de jongen van wie ze op Marktplaats een ticket kocht. Ze is de enige niet.

Er staan op Marktplaats elke dag negen miljoen advertenties. Zeven miljoen Nederlanders hebben er een profiel. Als je goed zoekt, kun je heel wat informatie afleiden uit de foto's met spullen die iemand te koop zet. Zoek op 'tafel' en je ziet niet alleen iemands eettafel, maar ook de stoelen eromheen, de houten planken op de vloer of wellicht een hoogpolig tapijt, een hippe Smeg-koelkast of een bont behangetje op de achtergrond. En een prikbord met foto's misschien, kaarsen of een bloemetje op tafel? Het zegt allemaal iets over de verkoper. Is hij opgeruimd of een sloddervos? Heeft zij smaak? Woont hij alleen of samen?

Bendiksen: 'Vorig jaar zomer wilde ik met een vriendin naar het Loveland Festival hier in de stad. Eén probleempje: het was uitverkocht. Mijn vriendin had wel een kaartje en zei: 'Kijk even op Marktplaats'. Ik zag een hele pagina met advertenties en pikte er willekeurig eentje uit. Op mijn mailtje kwam geen antwoord, dus toen stuurde ik een sms. Even later sms'te de jongen dat ik het kaartje mocht ophalen. Ik was gestrest voor die afspraak omdat ik te laat was, maar hij deed daar heel relaxed over. Hij woonde op de vierde verdieping en kwam naar beneden om het kaartje te geven. Toen ik hem zag, kreeg ik meteen een fijn gevoel, hij had een goede vibe over zich. Ik deed er alles aan om het gesprek zo lang mogelijk gaande te houden.'

Op het festival heeft Bendiksen hem niet gezien, maar na afloop stuurde ze hem een berichtje of hij een leuke avond had gehad. 'Hij belde me op en vroeg of ik een drankje met hem wilde drinken. Die eerste date was superleuk, we zoenden en ik veranderde zijn naam in mijn telefoon van 'ticket jongen' naar 'boyfriend'. Hun relatie hield een jaar stand.

Zoals Bendiksen en haar vriend zijn er veel meer, ontdekte Carlijn Vis tijdens een zoektocht naar liefde in tijden van Marktplaats. Dit zijn de leukste drie verhalen.

Huisdiertje

Anita Paulus (35, moeder van vier kinderen) zette haar Doodle-hondje op Marktplaats en is nu drieënhalf jaar samen met Mike Cullens (45), de man die haar hond wilde kopen.

'In mei 2011 bood ik mijn puppy te koop aan op Marktplaats. Mijn ex was toen net bij me weg en met vier kinderen had ik geen tijd om voor het beestje te zorgen. Dezelfde dag belde Mike, hij had interesse in de doodle en kwam die avond meteen langs om naar het hondje te kijken. Toen ik hem zag, dacht ik: die is best leuk. Na de eerste ontmoeting voor de doodle is hij nog een paar keer langs geweest, maar ik besloot dat ik de doodle toch niet kon wegdoen. Toch hebben we contact gehouden. Hij vroeg mij mee naar een talentenjacht in Zevenbergen en toen ik hem daar voor het eerst hoorde zingen, Mag ik met je mee van Wolter Kroes, kreeg ik kippenvel. Omdat ik net uit een relatie kwam, stelde ik me afwachtend op. Als hij me echt leuk vindt, wacht hij wel, dacht ik. De doodle is uiteindelijk naar een ander gezin gegaan, want Mike had inmiddels een ander hondje gevonden. We zijn nog een paar keer uit geweest en mijn gevoel voor hem werd steeds sterker. Hij was mijn steun en toeverlaat en hielp mij door een moeilijke periode heen. In oktober zoenden we voor het eerst en sindsdien hebben we een relatie. Dat is nu ruim drie jaar geleden. Het gaat met ups en downs, maar we zijn nog steeds bij elkaar. We maken nu plannen om samen een nieuw leven te beginnen in een andere stad, met Mike, zijn dochter (14) en mijn vier kinderen (12, 7, 5 en 3). Waarschijnlijk komt er dan ook een nieuw hondje.'

Eetkamerstoelen

Linda Post (28, leidster bij een kinderdagverblijf) woont nu samen met Leon Roozen (33), die twee jaar geleden zes stoelen van haar kocht.

'Ik ging verhuizen van Vlaardingen naar Rotterdam en zette zes eetkamerstoelen, die ik ooit van kennissen had gekregen, op Marktplaats. Leon reageerde. Voor 40 euro kwam hij ze ophalen. Ik deed de deur open en dacht: leuke man! Maar er stond ook een mooie vrouw naast, achteraf bleek het zijn zus. Hij nam de stoelen mee en vertrok. 's Avonds stuurde hij me een berichtje: 'Ik weet dat het niet de bedoeling is van de makers van Marktplaats, maar als je erg gehecht bent aan je stoelen, mag je er nog een keertje op komen zitten.' Dat vond ik een heel creatieve sms. Drie weken lang stuurden we over en weer berichtjes en op een gegeven moment hebben we afgesproken. Voor een drankje, heel onschuldig. Ik had net een ticket enkele reis naar Midden-Amerika gekocht, daar wilde ik voor langere tijd heen, ik zat niet te wachten op een relatie.

Na drie maanden ben ik toch op reis gegaan. Toen ik was geland, had ik meteen de behoefte een berichtje te sturen. Tijdens mijn reis hadden we veel contact en na twee maanden zei hij: 'Ik kom je achterna.' Twee maanden later vloog hij naar Costa Rica en reisden we samen verder. Vier weken later ben ik met hem mee teruggegaan naar Nederland en is hij bij mij ingetrokken. Toen had ik mijn stoelen weer terug. Ik vind ze spuuglelijk, maar hij is eraan gehecht. Vorige maand kochten we samen een huis en zijn we tot een compromis gekomen: we hebben een foto gemaakt van ons met de zes stoelen en toen hebben we vier stoelen op Marktplaats gezet. Studenten kwamen ze ophalen. Leon zei: 'Je mag ze hebben, maar dan moet je wel ons ontmoetingsverhaal aanhoren.' Nu hebben we er zelf nog twee, ik wil ze in de werkkamer zetten, maar hij aan de eettafel. Voorlopig staan ze daar nog.'

Linda en Leon Beeld Erik Smits
Linda en LeonBeeld Erik Smits

Correspondentie

Karin van Oosterhout-Steenbergen (56, dramadocent) trouwde 4 oktober met Geert (45, ingenieur), die ze ontmoette door een aankoop via Marktplaats.

'Ik was op zoek naar een specifiek object, wat precies blijft ons geheim. Ik was toen nog getrouwd en mijn ex-echtgenoot attendeerde mij op Geerts advertentie. Nadat het pakketje was bezorgd, heb ik Geert gemaild om te bedanken, het was precies wat ik zocht en hij had het ook prachtig ingepakt. Hij schreef terug en zo ontstond een correspondentie; al snel ging ons contact de diepte in. We mailden dagelijks, er was een klik. Mijn huwelijk was al vijf jaar kapot en ook Geerts relatie liep niet meer. Op een zeker moment vertelde ik Geert dat ik ging scheiden. Toen ik ontdekte dat Geerts vriendin niet wist dat wij mailden, ben ik gestopt met schrijven.

Ik wilde geen stiekem correspondentieadresje zijn. Toch bleef hij door mijn hoofd spoken en na een week mailde Geert dat hij zijn relatie had beëindigd. Toen gingen we bellen; we hadden elkaar nog steeds niet gezien. Op 22 mei moest hij in Groningen zijn, waar ik woonde. Voor onze afspraak had ik me tot in de puntjes verzorgd en aan het eind van de avond was ik verliefd.

Maar ik kon niet geloven dat deze man belangstelling had voor mij. Hij was knap, lief, intelligent, had een goede baan en kon aan elke vinger tien vrouwen krijgen, leek me. Ik was elf jaar ouder. Op de terugweg heb ik hem gebeld: 'Wat wil je met mij? Ik heb net een huwelijk achter de rug, ik wil geen spelletjes.' Hij zei dat ik het gewoon was voor hem; hij was bereid jaren op me te wachten. Een maand later ben ik bij hem langsgegaan in Rijen en ben ik niet meer weggegaan. We zijn getrouwd. Onze trouwkaart leek op een Marktplaatsadvertentie. Voorop een logo met: 'Marktplaats, gemaakt voor elkaar' en binnenin de tekst in de vorm van een advertentie. Bij 'Kleding' stond 'Nieuw of gedragen' en daaronder 'Bieden: vanaf 1 envelop (eventueel met inhoud)'. Geert noemt mij zijn Marktplaatsmeisje.'

Karin en Geert Beeld Erik Smits
Karin en GeertBeeld Erik Smits
Meer over