Op de huid gebakken mul met gazpacho en chorizokruimels


Ingrediënten


Voor 4 personen
4 tomaten
1/2 groene paprika, in stukjes
1/2 komkommer
1 ui, gesnipperd
2 sneetjes oud brood, zonder korst
2 teentjes knoflook
1 theelepel Spaans paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn
1/2 dl olijfolie
circa 5 eetlepels azijn
80 gram chorizo
de filets van 4 kleine mullen, met vel


Mul is een vis, of vaker visje, met een prachtigrood vel en een aparte, indringende smaak. Koop geen kant-en-klare filets, maarlaat de visman de vissen fileren waar je bij bent. Geen mul te krijgen? Neemdan grote gepelde gamba's, en bak die nog een fractie korter dan de mulfilets.

Neem geen Nederlandse chorizo, maar echte Spaanse.Zelfs veel supermarkten hebben tegenwoordig iets redelijks.

Voorbereiden(30 minuten):

1. Brengeen pan water aan de kook. Geef aan de onderkant van de tomaten, tegenover hetkroontje, een oppervlakkig sneetje met een mes en dompel de tomaten een secondeof 20 in het water. Daarna trek je er het velletje af.

2. Snijdde tomaten, paprika, komkommer en ui in stukjes en doe ze in een blender methet brood, knoflook, paprikapoeder en komijn. Draai tot puree en voeg de halvedeciliter en de azijn toe, plus zo veel water om het sauzig te maken. Breng opsmaak met zout.

3. Haalhet vel van de chorizo en snijd de worst in zeer kleine blokjes. Bak die ophalfhoog vuur in een koekenpannetje zonder vet (er loopt genoeg uit) tot zekrokant zijn. Schep uit het vet en bewaar.

4. Leg demulfilets op hun velkant en voel voorzichtig met je vingertoppen: er zitten nogkleine graatjes in. Trek die eruit met een vis- of een gewone pincet. Bestrooide filets met zout. Bewaar koel.

Bereiden(15 minuten):

Verwarmvier borden voor en laat de gazpacho op kamertemperatuur komen. Verhit eenscheut olijfolie in een koekenpan tot zeer heet. Dep de visfilets droog en legze met hun velkant onder in de hete olie. Bak ze kort, tot de glazige kleurbovenop bijna verdwenen is (2 à 3 minuten). Draai ze om, wacht 10 seconden enleg ze dan op de borden, velkant boven. Schenk er wat gazpacho omheen (beslistniet overheen) en garneer met de chorizokruimels.

Noot: eris beslist te veel gazpacho, maar minder maken gaat niet in een blender. Eet ofdrink de rest een andere keer.

website Onno Kleyn


Meer over