'Ook priester kan paus worden'

’U heeft mij in 2003 gebeld op mijn zaktelefoon en mijn kosten. En daarna heeft u een stukje gemaakt waar ik het oneens mee was....

Vaak is er een provocerende opmerking terzijde of tussen de regels door als hij een rondleiding geeft door de schitterende kerk van het Duitse priestercollege Santa Maria dell’Anima in Rome, waar de enige Nederlandse paus Adrianus VI ligt begraven.

Priester Antoine Bodar (63) is de meest mediagenieke katholieke geestelijke van Nederland. Maar hij verblijft al tien jaar grotendeels in Rome, waar hij zich beter thuis voelt. Elke keer dat hij Nederland aandoet leidt het tot controverse, zoals bij zijn omstreden reclamespots voor de Postbank met Jan Mulder. Plannen om terug te keren zijn er niet. ‘Ach, ze zouden mij ook niet graag terugzien’, zegt hij.

In zijn kerk in Rome wordt de in Utrecht geboren Adrianus VI niet zozeer gezien als de eerste en enige Nederlandse paus maar als de zevende Duitse paus. In de korte tijd dat Adrianus paus was – van augustus 1522 tot september 1523 – was Nederland deel van het Heilige Roomse Rijk. ‘Adrianus behoorde tot de Broederschap des Gemeenen Levens, die soberheid hoog in het vaandel had staan. Hij sympathiseerde eigenlijk wel met de ideeën van Luther. Je zou hem de enige oecumenische paus kunnen noemen. Maar hij zat tussen twee Medici-pausen die geld over de balk smeten voor de aankoop van kunst’, vertelt Bodar. De Romeinen moesten niets van hem hebben en noemden hem de ‘onvrome tussen de vromen’.

Volgend jaar wordt op 2 maart de 550ste geboortedag van Adrianus herdacht. Bodar heeft de stille hoop dat de huidige paus Benedictus XVI dan de grafkerk van de Nederlandse paus zal bezoeken.

Bodar weet niet of er ooit nog een Nederlandse paus komt, maar het hoeft niet een van de bisschoppen te zijn. ‘De kardinalen mogen alleen stemmen voor een nieuwe paus. Maar ze hoeven niet op een van hen te stemmen. Ze zouden ook een priester van boven de noordpoolcirkel tot paus kunnen kiezen’, legt hij uit.

Of misschien een priester die toevallig al in Rome is, maar in eigen land niet wordt gewaardeerd.

Peter de Waard

Meer over