OM: 'tot 4 jaar cel voor bendeleden Zwolsman'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in Arnhem straffen van 18 maanden tot 4 jaar cel geëist tegen zes verdachten, die lid zouden zijn geweest van de vermeende bende van wijlen hasjbaron Charles Zwolsman.

ANP
Charles Zwolsman (links) in 2008. Beeld ANP
Charles Zwolsman (links) in 2008.Beeld ANP

Volgens het OM waren zij bouwers of verzorgers van wietkwekerijen en persers, inpakkers of transporteurs van hasj en wiet. Ook waren enkelen chauffeur of geldregelaar voor Zwolsman, aldus de aanklagers. Het gaat om zes mannen tussen de 34 en 54 jaar uit Purmerend, Amsterdam, Rotterdam en Bussum.

De organisatie kweekte volgens justitie tussen januari 2004 en juni 2009 wiet op talloze locaties in Nederland en perste zelf hasj op locaties in Zeewolde en Lunteren. Ook importeerde de bende hasj uit Marokko en kocht wiet in via growshops. De softdrug werd vooral geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens het OM gebruikte de harde kern van de bende loze bedrijven, talloze telefoons, codes, stromannen en intimidatie van getuigen om de leden uit handen van justitie te houden.

Justitie acht de criminele organisatie rond Zwolsman bewezen met opnamen van gesprekken in zijn auto, afgeluisterde gesprekken in de gevangenis en telefoontaps. Ook is geobserveerd wie er op de werklocaties kwamen en wie er bij Zwolsman op bezoek kwamen. Bij Zwolsman is een administratie in beslag genomen waarin personen, werklocaties en drugsvrachten met afkortingen of codes werden genoemd.

De zes verdachten bekennen deels werkzaamheden die met softdrugs te maken hadden, maar ontkennen merendeels deelname aan een criminele organisatie. De strafeis van 4 jaar cel is voor de 53-jarige Lee W. uit Purmerend. Tegen zijn 36-jarige plaatsgenoot José J. en de 54-jarige Amsterdammer Bart B. eiste het OM 3,5 jaar cel. De 34-jarige Jan-Willem B. uit Rotterdam hoorde een lagere strafeis van 3 jaar, omdat hij openheid over de organisatie gaf. Tegen de 45-jarige Duran A. uit Bussum en de 45-jarige Recep A. zonder vaste woonplaats eiste het OM 2 jaar en 1,5 jaar cel.

Meer over