DE BEWUSTE DIGIBETE BURGEROlaf Tempelman

Om half 10 een droevig kind troosten om een tegenvallend proefwerkcijfer: bedankt, Silicon Valley!

null Beeld

Al in de oudheid had je denkers die wisten dat de vergelijking de beste saboteur is van ons geluk. Recentelijker ontdekte de ­Californische ­geluksonderzoeker Sonja Lyubomirsky dat haar gelukkigste proefpersonen degenen waren die zich niet of nauwelijks met anderen vergeleken.

Dat was maar een klein groepje: een flinke meerderheid was wel tot vergelijken geneigd. Waar mensen vroeger af en toe leden als ze zagen dat de buurman inmiddels twee geiten meer had, zien ze tegenwoordig elk uur op hun telefoon hoeveel meer volgers, views, likes en leescijfers bepaalde ­anderen inmiddels hebben: het digitale prachttijdperk speelt de grote ­gelukssaboteur in de kaart.

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik Oost-Europa-correspondent was in een tijd dat je nog niet online kon zien hoe goed stukken werden gelezen, want mijn beste stuk over Moldavië had de top-50 wellicht niet gehaald.

Nog gelukkiger prijs ik me dat leraren uit mijn tijd proefwerken die ze hadden nagekeken gewoon in de klas uitdeelden. Je zag het cijfer van ­degene naast je en wellicht nog van degene voor je, maar dat was het wel.

Op de school van mijn dochter zetten leraren die een proefwerk hebben nagekeken, de cijfers in een app die Magister heet. Soms doen ze dat om 6 uur ’s avonds, soms nog wat ­later. ­

Zodra die cijfers online staan, slaat de WhatsApp-groep van de klas op hol, want alle 12-jarigen laten meteen weten wat ze hebben. Niemand hóéft dat doen, maar als iemand zijn cijfer níét in die app meldt, weet de rest van de klas wel hoe laat het is.

Vorige week begon de telefoon van mijn dochter om 9 uur ’s avonds te bliepen en moest ik om half 10 een droevig kind troosten met een 7,5, ­terwijl uitgerekend M. een 8,3 had.

Ik zeg nog maar eens: bedankt ­Silicon Valley!

Meer over