OM doet inval in zaak-Hooijmaijers

In het corruptieonderzoek naar de politicus Ton Hooijmaijers (VVD) heeft het Openbaar Ministerie (OM) een inval gedaan bij bouwbedrijf Adriaan van Erk in Bergambacht.

Van onze verslaggevers John Schoorl en Merijn Rengers

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland werkte Hooijmaijers intensief samen met deze onderneming in het Bloemendalerpolderproject in Muiden.

Bouwbedrijf Adriaan van Erk bevestigt de interesse van justitie en zegt ‘volledig aan het onderzoek mee te werken’. Daarmee is de naam bekend van een van de zes bedrijven waarbij het OM in het kader van het corruptieonderzoek een inval heeft gedaan.

Justitie wil de namen van de andere ondernemingen die Hooijmaijers mogelijk hebben omgekocht, niet bekendmaken.

Vastgoedfraudezaak

Ook Hooijmaijers advocaat Frits Schneider kent de namen niet. Er bestaat geen verband tussen een omvangrijke vastgoedfraudezaak waarbij Bouwfondstopman Cees H. een van de verdachten is, en dit onderzoek, zoals aanvankelijk werd gesuggereerd.

Hooimaijers wordt ervan verdacht zowel in zijn periode als wethouder van economische zaken als in de hoedanigheid van bestuurder van de provincie Noord-Holland (ruimtelijke ordening en financiën), steekpenningen te hebben aangenomen. Dit betreft de periode 2001-2010.

Hooijmaijers ontkent elke vorm van corruptie.

Moeder

Justitie nam niet alleen bij Hooijmaijers thuis administratie in beslag, maar ook bij zijn moeder en zijn boekhouder. Op het adres van zijn moeder in Hattem staat een vennootschap ingeschreven die sinds 1996 adviezen geeft op het gebied van ‘woning- en utiliteitsbouw’: M.O.V.E. Consultants, waarvan M.O.V.E. Management de enige aandeelhouder is.

Laatstgenoemde vennootschap staat op naam van de vrouw van Hooijmaijers. Niet bekend is via welke vennootschap de mogelijke steekpenningen zouden zijn verrekend.

Advieswerkzaamheden

Twee bouwbedrijven, Dura Vermeer en Van Wijnen, waarmee Hooijmaijers eveneens veel heeft samengewerkt, laten weten dat zij niet door justitie zijn ondervraagd over het betalen van steekpenningen. Wel zeggen zij de politicus vóór de door justitie onderzochte periode te hebben betaald voor ‘diverse advieswerkzaamheden’. Toen hij eenmaal politicus was, zou de financiële vergoedingen zijn gestopt, aldus de bedrijven.

Van Wijnen is net als bouwbedrijf Adriaan van Erk betrokken bij de Bloemendalerpolderproject, tussen Muiden en Weesp. Met Van Erk tekende Hooijmaijers een overeenkomst voor de aanleg van woningbouw in dit gebied. Het bedrijf wil niks zeggen over de relatie met de voormalige gedeputeerde.

Ton Hooijmaijers (ANP) Beeld
Ton Hooijmaijers (ANP)
Meer over