OM: Benno L. is blijvend gevaar

DEN BOSCH De van grootscheepse ontucht verdachte Bossche zwemleraar Benno L. lijdt aan ongeneeslijke pedofilie. Hij vertoont al decennialang grenzeloos, dwangmatig en obsessief hyperseksueel gedrag....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Om te voorkomen dat hij in herhaling vervalt, moet ook na zijn gevangenisstraf 24 uur per dag toezicht op hem worden gehouden.

Die conclusie trekt het Openbaar Ministerie uit de psychologische en psychiatrische rapporten die de afgelopen maanden over L. (60) zijn gemaakt. Officier van juustitie Nederlof maakte dit woensdag duidelijk op de laatste regiezitting bij de rechtbank in Den Bosch voordat het echte proces begint op 31 mei.

De zwemleraar wordt verdacht van misbruik van 57 meisjes, onder wie veel gehandicapten. Het misbruik vond plaats in en rond de de baden waar L. zijn zwemlessen gaf. In drie gevallen is volgens justitie sprake van ‘poging tot verkrachting’. Veel van de ontuchtige handelingen zijn door L. vastgelegd op foto’s en filmpjes. Die zullen tijdens het proces achter gesloten deuren door de rechtbank worden bekeken.

Nederlof zegt in de rapporten meer dan genoeg aanwijzingen aan te treffen dat L. een blijvend gevaar is waartegen de maatschappij moet worden beschermd. Daarom wil zij nadrukkelijk de mogelijkheid openhouden om hem straks bovenop zijn straf ook tbs met dwangverpleging op te leggen.

Nederlof is daarom zeer ontstemd over de conclusie van de betrokken psychologen en psychiaters zelf. Zij stellen dat tbs voor L. niet nodig is. Toezicht door de reclassering achten zij voldoende.

Het OM vindt die conclusie van de deskundigen in flagrante tegenspraak met hun eigen diagnose en roept hen daarom op als getuigen bij het proces. Als zij er dan niet in slagen de twijfels over hun rapportage weg te nemen, zal Nederlof een verzoek indienen voor opname en observatie van L. in het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek van het Nederlandse Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie.

L.’s advocaat Pieter van der Kruijs deelt de mening van de deskundigen wel. Ook hij acht het risico op herhaling gering als de reclassering toezicht houdt en L. medicijnen krijgt voorgeschreven die zijn libido remmen. ‘Ik schat hem niet in als een tbs-klant. Die mogelijkheid komt in de rapporten niet eens aan de orde. Er zijn zoveel reële alternatieven waarmee de samenleving ook wordt beschermd.’

Van der Kruijs kondigde woensdag aan dat L. na zijn proces om uitlevering aan zijn vaderland Duitsland zal vragen. Hij heeft nog steeds de Duitse nationaliteit. Hij hoopt er in en buiten de gevangenis zijn anonimiteit terug te vinden. De weinige familieleden met wie hij nog contact heeft, wonen bovendien in Duitsland.

Meer over