Olympiërs roepen Rusland op homowet in te trekken

Aan de vooravond van de Winterspelen in Sotsji hebben meer dan 50 olympische (oud)sporters de Russische autoriteiten opgeroepen om de omstreden homowet in te trekken. Op de lijst die op de website van The Guardian is gepubliceerd, staan onder anderen (oud)tennissers Martina Navratilova en Andy Roddick.

Redactie
Het olympisch park in Sotsji. Beeld REUTERS
Het olympisch park in Sotsji.Beeld REUTERS

De ondertekenaars van de petitie vinden dat de Russische wet, die het homo's verbiedt openlijk hun geaardheid te laten blijken, leidt tot veel agressie tegen homo's. Bovendien vinden ze dat het Internationaal Olympisch Comité en de grote sponsors te weinig doen om iets aan die situatie te veranderen.

Van de 52 olympiërs op de lijst, zijn er 12 die in Sotsji zullen strijden om de medailles. Op de lijst staan geen Nederlandse namen.

De Amerikaanse roeister Esther Lofgren, die goud won in Londen in 2012, zegt in the Guardian: 'Als atleet, als Amerikaanse en als iemand die gelooft in gelijke rechten en gelijke kansen voor iedereen, besefte ik dat ik mijn stem moest laten horen. Want dit is niet waar we willen staan in de sport. Het doel is om alle sporters, ongeacht hun geaardheid, te steunen om zichzelf te kunnen zijn.'

Meer over