Oesters met champagne-vanillesaus


Ingrediënten


Voor 4 personen
(12 stuks)
½ vanillestokje
2 sjalotjes, fijngehakt
2 dl droge champagne of méthode champenoise
½ tl. saffraandraadjes
2 ½ dl slagroom
zout, peper
12 verse grote oesters


edereen heeft er wel eentje: een foute vriendin. Marina heeft hetzelfde effect op mij als een gifslang op een wit konijntje. Ze hoeft alleen haar elk jaar blondere coupe soleil naar achteren te schudden, haar perfect gladde, spataderloze en gebruinde signerpumps van driehonderd euro over elkaar te slaan en haar D&G-zonnebril op het puntje van haar neus te schuiven, en ik zit gehypnotiseerd, me intens bewust van mijn bekattenhaarde Wehkamp-spijkerbroek, verwassen T-shirt en gebroken in-de-tuin-wroetnagels.

Maar goed, Marina komt niet voor modeadvies. Een `end of season, sophisticated barbecue' wil ze, voor de snelle zakenrelaties van haar man Bert, die niet alleen prettig in de slappe was zit, maar bovendien intrigerend dol op haar is. Slecht weer is geen probleem; tenten en een warmtekanon zijn al geregeld. Maar wat moet ze die verwende lieverdjes voorzetten?

Chic moet het zijn. Anders. Spectaculair. Maar vooral duur. Een ingehuurde cateraar maakt het eten, maar zij moet de ideeën aanleveren. Nou ja, ik dus.

Mijn betoog over biologisch vlees, `goede' vis en geroosterde groenten laten Marina's gebotoxte gelaat onberoerd. Maar bij de toverwoorden `champagne' en `oesters' klaart ze op. Vooral als er zelfs geen oestermes nodig blijkt, Bert blijft daar toch moeite mee hebben. In godsnaam dan: blingbling oesters, met, nota bene, vanillesaus.

Zeeuwse oesters (eigenlijk Japanse, de platte Zeeuwse zijn nog nauwelijks verkrijgbaar) zijn behoorlijk verantwoord en vreemd genoeg is dit recept zelfs lekker. Wie geen warmtekanon heeft en het op een regenachtige dag wil proberen, kan de oesters stomen. Let op de maataanduiding op de verpakking: hoe meer nullen, hoe groter de oesters.

Eerst de saus. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap het merg eruit. Kook de champagne, saffraan en sjalotjes in een pannetje in tot er ongeveer de helft overblijft. Zeef de sjalotjes eruit. Voeg room en vanille toe en laat opnieuw inkoken tot ongeveer de helft. Maak de saus op smaak af met zout en peper en houd warm.

Zorg dat de barbecue goed heet is en leg de dichte oesters erop, de bolle kant onder. Als ze door de warmte vanzelf open gaan (2 tot 3 minuten) zijn ze klaar. Houd afstand, het openspringen kan heftig zijn. Geef de vanillesaus erbij.Meer over