Nulsterrenhotel in Utrecht

Al jaren werkt een groep Utrechtse jongeren in stilte aan haar droom: een lowbudget hostel in eigen beheer. Medio juli volgend jaar is het zover....

De goedkope overnachtingsplaats geeft gehoor aan de roep van de gemeente om een nulsterrenhotel. De minder kapitaalkrachtige toerist kan op dit moment nergens in de binnenstad terecht. In 1976 werd de Automobiel Centrale Utrecht (ACU) aan de Voorstraat gekraakt, waarna het fungeerde als filmhuis, kraakcafé, concertzaal en actiecentrum. In 1993 deed een groep een poging de ACU-panden en het pand Boothstraat 8 te kopen. Verenigd in de stichting Voorstaete is het de groep na lange onderhandelingen gelukt een aantal panden aan te bemachtigen en te exploiteren. 'Op een gegeven moment moet je kiezen: óf je gaat knokken voor een plek, wat je toch verliest, óf je probeert te legaliseren,' zegt Egbert den Braber, pr-man en toekomstig 'nachtwaker' van Strowis.

Het project is verwant aan onder meer Arena in Amsterdam dat ook overnachtingsplaats, café en podium combineert. Strowis voorziet in een leemte in het Utrechtse hotelaanbod. 'Er gaapt een groot gat tussen ons en de twee- en driesterrenhotels.' De jeugdherberg ligt buiten de stad.

Sfeer heeft het hostel al, het voordeel van zo'n oud pand.

Meer over