De GidsLust & Liefde

‘Nu, op mijn 70ste, sta ik eindelijk op het hoogtepunt van mijn seksualiteit’

null Beeld Saša Ostoja
Beeld Saša Ostoja

Na een huwelijk van twintig jaar waarin seks bijzaak was, herontdekt Johanna haar eigen seksualiteit via een swingerssite.

Johanna (70): ‘Mijn hele leven was ik een keurige mevrouw. Ik heb me te pletter gewerkt, tussendoor een paar kinderen opgevoed en ben twintig jaar getrouwd geweest. Seks frommelde ik er een beetje tussendoor al die tijd, ik vond het lekker, maar erover praten deden we niet. Na mijn scheiding, veertien jaar geleden, schreef ik me in op keurige datingsites voor hogeropgeleiden. Ik deed er een aantal leuke contacten op en een keer ontstond er een langere verhouding, maar met deze man stapte ik in dezelfde valkuil als in mijn huwelijk. En nu is het klaar, dacht ik, ik hoef niet zo nodig dolverliefd te worden, want het is alsof een dergelijke zinsbegoocheling van mij een ander mens maakt. Niet langer de vrouw die weet wat ze wil, die kan terugblikken op een succesvolle carrière, maar een die de man van wie ze zoveel houdt naar de ogen ziet en wil pleasen. Vaak ook ontmoette ik op die sites mannen die een vrouw zochten om ’s avonds niet in een leeg huis thuis te komen, mannen die het op prijs stelden als ik een knoop aan hun vest naaide. Mijn wens om een man te vinden met wie ik de rest van mijn leven kan doorbrengen, is nog steeds hardnekkig, maar sinds heel kort wint het realisme. Niet de teleurstelling of het cynisme, zeker niet. Sterker, ik durf te zeggen dat ik nu, op mijn 70ste, eindelijk op het hoogtepunt sta van mijn seksualiteit.

‘Dat klinkt natuurlijk volslagen bespottelijk, een vrouw van 70 die voor het eerst echt van seks geniet, maar ik wil graag uitleggen wat me is overkomen. Op een dag, niet zo lang geleden, heb ik me uitgeschreven bij die datingsites en me aangemeld op een swingerssite. Ik heb er met niemand met een woord over gesproken. Mijn lieve vriendinnen, voor een groot deel ongelukkig gescheiden vrouwen en weduwen, zouden mijn keuze niet volgen. Begrijpelijk, het woord swingers heeft een hoog tokkiegehalte en ruikt naar groezelige ontmoetingen in motels met vreemdgangers. Maar na een enthousiast verhaal van een kennis ben ik eens gaan nadenken, en kwam tot de voor geen enkel intelligent mens weerlegbare conclusie dat de kwaliteit van een bepaalde ontmoeting niet zit in de lange duur ervan, maar in de aard en intensiteit. Nadat het contact is gelegd, gaan we lunchen of koffiedrinken en dan weet ik al na vijf minuten of ik me tot deze man aangetrokken voel. Zeker, bij dit soort ontmoetingen beoordeel ik iemand in de eerste plaats op hoe hij eruitziet, meteen gevolgd door hoe hij kijkt en formuleert. Ik weet, de man die tegenover me zit, is uit op seks. Daar kan ik wel mijn neus voor optrekken, maar dat ben ik ook. We bestellen wat te eten, en vaak nog voor de salade met croutons is opgediend hebben we het al over wat we lekker vinden in bed. Want de eerste vraag aan elkaar is meestal: wat brengt jou hier? En precies dat onbedekte, het ontbreken van valse ruis, het gezamenlijke van de intentie, maakt elke ontmoeting eerlijk en zonder bullshit.

‘Niet plat. Nooit ordinair. Niet ontdaan van romantiek. Want de mannen doen hun best voor me, het zijn geen haantjes, en trouwens, wat is er oppervlakkig aan goede seks? In getrouwde mannen ben ik niet geïnteresseerd. De mannen die ik ontmoet heb, nu drie in totaal, zijn mannen die het even gehad hebben met relaties, ze zijn niet verbitterd of door seks geobsedeerd. Eigenlijk zijn ze net als ik. Wij praten tijdens dat koffiedrinken of lunchen over seks omdat het leuk is om te doen en het bovendien goed is te weten dat je hetzelfde belangrijk vindt; ik hoef bijvoorbeeld niet zo nodig vastgebonden te worden. Maar daarnaast praten we soms uren over alles waar mensen over praten die elkaar voor het eerst ontmoeten en een interesse voor elkaar opvatten: over onze kinderen, de toestand in de wereld, ons verleden. We verdiepen ons in elkaar, met een zekere lichtheid. Anders dan eerder met de mannen van de deftige datingsites hopen we geen van beiden stiekem op een langdurige relatie. Er zijn geen verwachtingen, en er is dus geen machtsverhouding, we zijn beiden de baas. Ik heb eens na een uitgebreide lunch tegen iemand gezegd: het spijt me, maar ik voel geen fysieke aantrekkingskracht. Dat kostte me geen moeite en ook dat kenmerkt dit soort ontmoetingen. Er is een vanzelfsprekende openheid die ik zelden in mijn leven heb ervaren en al helemaal niet met vreemden. Maar vergis je niet, het zogenoemde swingen is geen wedstrijd in assertiviteit. Net als ik ontdekken deze mannen van tussen de 50 en 65 opnieuw hun seksualiteit. Ze willen geliefd zijn, en gedragen zich verre van egoïstisch, maar zijn ook niet onzeker. En ik, ik heb mijn aarzelingen om mij uit te kleden of uitgekleed te worden zonder moeite laten varen. Immers, deze mannen tonen zich in alle opzichten charmante minnaars, en ook al ben ik niet verliefd, en heb ik misschien diep in mijn hart nog steeds die wens om wel een man te vinden met wie ik tot de dood kan samenzijn, ik ben verbaasd over de leukerds die ik heb leren kennen. Je zou ze moeten zien, een ervan is lang en knap. Hij is een vriend geworden met wie ik zo eens in de paar weken app.

‘Ik raad het iedereen aan, ware het niet dat ik er nog steeds niet over praat. Tijdens mijn eerste swingersontmoeting bij mij thuis schoot door me heen: als mijn volwassen kinderen dit maar nooit te weten komen. Daarna vrijden we de sterren van de hemel. Het allermooiste is: de ballast van alle overtuigingen die in de loop van alle voorgaande jaren aan me waren blijven kleven, gestolde denkbeelden over liefde en lust, zijn met dit nieuwe als vanzelf verdwenen. Voor het eerst neem ik de tijd voor seks en praat erover. Niet uit een verwrongen vrijgevochtenheid, niet uit frustratie, maar omdat het kan en mag en omdat het mij gelukkig maakt.’

Meer over