NOS en NRC gepikeerd over 'Gay Village-stunt' Gemeente Tilburg

De NOS en NRC Handelsblad zijn verbolgen over de manier waarop de Gemeente Tilburg is omgesprongen met de PR-stunt om een homowijk in Tilburg te bouwen. Volgens de redacties heeft de afdeling voorlichting 'zich uren onbereikbaar gehouden' en verwezen naar een site 'waar nadrukkelijk staat dat de burgemeester sympathiseert met dit initiatief'. Later bleek het plan om een homowijk te realiseren een hoax te zijn.

Lisa van der Velden
De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus Beeld anp
De Tilburgse burgemeester Peter NoordanusBeeld anp

In een brief noemen hoofdredacteuren Marcel Gelauff (NOS) en Peter Vandermeersch (NRC) de acties van de gemeente 'volstrekt onaanvaardbaar'. 'Wij constateren dat het in de gemeente Tilburg blijkbaar officieel beleid is doelbewust vertegenwoordigers van de pers op een verkeerd been te zetten en te verleiden tot onjuiste publicaties.' De redacties van NOS en NRC Handelsblad denken nog na over wat de acties voor de verhouding tussen de redacties en de gemeente Tilburg betekenen 'en welke consequenties hieraan worden verbonden'.

Gisteren bleek dat het initiatief voor Gay Village, een omheinde wijk waar homo's in Tilburg veilig zouden kunnen wonen, een stunt was. Achter de website van de projectontwikkelaar zat stichting Roze Maandag, die de aandacht wilde vestigen op intolerantie en geweld tegen homo's. Veel media berichtten gisteren over het bijzondere plan. Burgemeester Peter Noordanus heeft graag aan de ludieke actie willen meewerken 'omdat hij het buitensluiten van homo's een serieuze zaak vindt', aldus een woordvoerder tegen NRC.

Binnen de Tilburgse gemeenteraad zijn de meningen over de actie van het college verdeeld. Mieke Heuvelmans, fractievoorzitter van D66 in Tilburg, zegt tegen NRC 'het gewoon een geslaagde grap' te vinden. Raadslid Hans Smolders van Lijst Smolders is dit soort grappen 'kotsbeu'. 'De burgemeester heeft zijn ambt misbruikt door iets te zeggen wat niet waar is.' Volgens secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten 'zet de burgemeester van Tilburg zijn eigen geloofwaardigheid op het spel'.

Meer over