Nog veel vragen over dodelijke taxiruzie

Een ruzie om de ritprijs lijkt de oorzaak van de dodelijke vechtpartij op het Leidseplein...

AMSTERDAM Voor de aanhoudende ellende met taxi’s in Amsterdam – geweld, klanten weigeren, hoge neptarieven – stond woensdag de 38-jarige Sidi B. model. De rechter besliste dat de chauffeur voor onbepaalde tijd in voorarrest blijft.

Sidi B. staat terecht voor de dood afgelopen juli van een 44­jarige man die ’s avonds laat op het Leidseplein een taxi zocht. De passagier had eerder al bonje met twee andere Marokkaanse chauffeurs over de ritprijs en kreeg het om dezelfde reden ook met nummer drie, Sidi B., aan de stok.

De chauffeur vroeg 40 euro voor een ritje dat volgens de taximeter hooguit 20 euro mag kosten. Het kwam tot een handgemeen, waarbij de klant ten val kwam. Hij overleed ter plekke. Het incident veroorzaakte een enorme commotie. Opnieuw werd duidelijk dat geen enkele maatregel lijkt te werken tegen de taxichaos.

Of de dood van het slachtoffer direct is veroorzaakt door een klap van Sidi B. of dat de man ongelukkig met zijn hoofd op het trottoir terecht kwam, is nog steeds onderwerp van studie. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft volgens het Openbaar Ministerie nog een aantal maanden nodig om tot een definitief oordeel te komen.

Volgens advocaat Knoop is zijn cliënt al publiekelijk veroordeeld als ‘het prototype van de Marokkaanse taxichauffeur die God noch gebod zou kennen’. In werkelijkheid zou de klant onder invloed van drugs en alcohol een dreigende houding hebben aangenomen en als eerste een klap hebben uitgedeeld. B. handelde derhalve uit noodweer, aldus Knoops.

Het OM meent dat de chauffeur een getraind beoefenaar van vechtsporten is en zijn slachtoffer met ‘een technische hoek, een uithaal vanuit de heup met een half geopende linkervuist’ buiten gevecht heeft gesteld. Mogelijk, aldus het OM, was die uithaal al fataal voordat het slachtoffer omviel.

Woensdag kwam hier nog een tweede tenlastelegging bij. Sidi B. had twee jaar geleden een vrouwelijke passagier bij de pols en keel gegrepen omdat zij weigerde de in haar ogen te hoge rekening te betalen. Ofschoon er aangifte werd gedaan, is B. niet vervolgd.

Gezien de duur van het nog lopende NFI-onderzoek wordt het proces pas in 2010 voortgezet.

Meer over