'Nóg mooier met de koets'

De stad heeft de naam een Oranjestad te zijn. Maar de dag dat de eerste van een nieuwe generatie Oranjes in Apeldoorn in het huwelijk treedt - het eerste Oranjehuwelijk bovendien in 23 jaar -, wordt gevierd met zuinig vlagvertoon....

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

APELDOORN

Hoe dichter bij paleis Het Loo, des te meer driekleur. In de Loolaan wordt vrijdag nog druk gewerkt aan versieringen. Het is vroeg, maar de echte Oranjefans hebben zich al verzameld voor het paleis waar het burgerlijk huwelijk wordt voltrokken.

De eerste die arriveerde was Oscar Meijer. 'Ik ben altijd het eerst.' De 36-jarige telefonist uit Amersfoort is gekleed op de gelegenheid: oranje windjack, rood-wit-blauwe trui, oranje stropdas. Even later arriveren Jan-Derk, een 45-jarige ambtenaar, en Johan, een 19-jarige verpleger.

De drie kennen elkaar uit het Oranje-circuit. Oscar koestert een onstuitbare liefde voor prinses Juliana en een daaraan gekoppelde afkeer van Bernhard - 'die snauwt haar af.' Jan-Derk heeft iets met vorstenhuizen in het algemeen, Johan is sinds de kleuterschool verslingerd aan Oranje.

Urenlang gebeurt er niets. Een politiehond besnuffelt de vuilnisbakken op bommen, een tuinman legt een nieuw laagje grind op het pad. De voorbode dat er wat staat te gebeuren, is een horde fotografen die met keukentrapjes, statieven en camera's over de oprijlaan holt om het beste plekje te bezetten bij het bordes.

Camera's en paraplu's worden in de aanslag gehouden, maar het blijft droog. Er is plaats genoeg achter de hekken. Niet geheel Apeldoorn is uitgelopen voor het huwelijk.

Dan rijdt een donkerblauwe auto voorbij met twee jonge mensen. Bernhard, denken de deskundigen, de broer van prins Maurits, met Marilène's zuster Caroline. Zij zijn getuigen bij het huwelijk. Oscars bloeddruk loopt op als kort daarna Juliana arriveert in een Mercedes, gevolgd door premier Kok en een bus bruiloftsgasten, onder wie neef Willem-Alexander.

Koningin - en tante - Beatrix is er niet, weet Oscar. 'Zij zit in Lissabon, voor de wereldtentoonstelling.' Zaterdag, als met meer vertoon het kerkelijk huwelijk wordt ingezegend, zal ze er wel zijn. Jan-Derk blijft bij Oscar slapen om er zaterdag op tijd bij te zijn. Johan moet naar een uitvaart. Dat zou Oscar niet gebeuren. 'Mijn vrienden zijn niet zo dom dat ze doodgaan op een dag als deze.'

Als alle gasten binnen zijn, arriveert het bruidspaar in een open auto. Bruidegom en bruid - zij in een knalrood pakje met oranje kraag - lachen en zwaaien, de toeschouwers klappen en zwaaien terug. De schoonouders en prins Bernhard sluiten de rij. De geste om het bruidspaar in een open auto te laten rijden, wordt gewaardeerd. 'Hartstikke leuk', 'geweldig', 'fantastisch', klinkt het alom.

Binnen geven Maurits (30) en Marilène (28) elkaar het jawoord. Burgemeester Bruins Slot van Apeldoorn, die het huwelijk voltrekt, waarschuwt dat geluk niet vanzelf komt, 'daar moet je voor knokken'. Namens de gemeente Apeldoorn schenkt hij het paar twee kristallen karaffen met glazen.

Terwijl de bruiloftsgasten champagne drinken op het bordes naar de tuin, danken de echtelieden de pers voor haar 'vriendelijke' opstelling. Oscar en zijn vrienden hangen nog voor de poort. Zaterdag wordt pas echt een mooie dag, als het paar per koets naar de kerk gaat, zegt Oscar. 'Ik hoop dat ze de crèmekleurige calèche gebruiken die koningin Emma in 1898 aan haar dochter heeft gegeven. Dat zou té mooi zijn, dat mag ik niet hopen.'

Meer over