Nieuwe risicogenen Alzheimer gevonden

Doorbraak in onderzoek...

Van onze verslaggeefster Malou van Hintum

AMSTERDAM Twee Europese onderzoeksgroepen hebben drie risicogenen voor Alzheimer ontdekt, schrijven ze op de website van Nature Genetics. De genen coderen eiwitten die een rol spelen bij de cholesterolhuishouding en bij ontstekingsmechanismen in de hersenen. Bovendien is een van de drie betrokken bij het doorgeven van informatie tussen hersencellen.

De eerste en ook meteen laatste keer dat een risicogen voor Alzheimer werd gevonden, ApoE4, was in 1993. Dat het vinden van nieuwe risicogenen zo lang heeft geduurd, komt volgens Alzheimerspecialist en hersenonderzoeker Christine van Broeckhoven (Universiteit van Antwerpen) doordat er tot nu toe op relatief kleine patiëntengroepen onderzoek is gedaan.

Volgens Van Broeckhoven, lid van een van de onderzoeksteams, zijn sinds 1993 ‘honderden’ genen onderzocht. ‘Iedereen had zijn favoriete gen en favoriete aanpak. Maar als de kans 1 op 1.000 is dat het gen voorkomt, en er zijn honderd patiënten die aan je onderzoek meedoen, dan is de kans heel erg klein dat je het gen ook echt vindt. Nu konden we het genoom (geheel van alle genen) van tienduizenden patiënten bekijken.’

Ze is enthousiast over het onderzoeksresultaat en voorziet dat in de nabije toekomst nog ‘vijftien tot twintig’ risicogenen worden ontdekt. ‘Ik verwacht dat we genen op het spoor komen die een rol spelen bij groeifactoren, en dat we zo behalve cholesterol en ontsteking andere factoren op het spoor komen die een rol spelen bij het ontstaan van Alzheimer.’ De ontwikkeling van een medicijn kan nog wel een jaar of tien duren, denkt ze. In Nederland lijden 230 duizend mensen aan Alzheimer.

Meer over