Nieuwe griep blijft bij één geval

De wereld kan weer even opgelucht ademhalen; een nieuw griepvirus dat onlangs is aangetroffen bij een driejarige jongen in Hongkong, lijkt zich niet verder te verspreiden....

Dat heeft de Amerikaanse viroloog Robert Webster van het St. Jude Kinderziekenhuis in Memphis deze week bekendgemaakt. Met de Rotterdamse virologen J. de Jong, E. Claas en A. Osterhaus en de viroloog W. Lim uit Hongkong bevestigt Webster in Nature van 9 oktober dat het nieuwe virus een influenza A-virus is met de signatuur H5N1.

De letters H en N staan voor de eiwitten haemagglutinine en neuraminidase, die op de eiwitmantel van het griepvirus zitten. Er zijn vijftien verschillende H- en negen N-eiwitten bekend, die in tal van combinaties kunnen voorkomen.

De grote griep-pandemieën van deze eeuw, de Spaanse griep van 1918, de Aziatische griep van 1957 en de Hongkong-griep van 1968, werden veroorzaakt door influenza A-virussen met respectievelijk de signatuur H1N1, H2N2 en H3N2.

De ontdekking van de H5N1-combinatie bij het patiëntje in Hongkong zou de voorbode kunnen zijn van een nieuwe pandemie, vrezen griepdeskundigen. Dit virus is namelijk alleen bekend van kippen en is dus overgestapt naar de mens, zonder het tussenstation van varkens te passeren, zoals griepvirussen met nieuwe HN-combinaties gewoonlijk doen. Bij varkens is H5N1 nog niet aangetroffen.

Volgens Webster was er een maand voordat het kind in mei van dit jaar aan een complicatie van de griep overleed, sprake van een H5N1-epidemie onder kippen, waarbij meer dan zesduizend dieren overleden. Drie zieke kippen zouden gehouden zijn in de crèche van het kind. Hoe het jongetje besmet is geraakt, is nog duister. Maar het lijkt erop dat het bij één geïsoleerd geval blijft.

Meer over