Nieuwe bestuursvoorzitter van VSN Groep heeft rumoerig verleden

Een bedrijf naar de beurs brengen, dat zou Sevenstern wel willen zei hij bij zijn afscheid bij Nedcar. Hij is op zijn wenken bediend....

'MOOIE FRANS' heeft weer een baan. Voormalig Nedcar- directeur Frans Sevenstern (56) treedt per 1 juli van dit jaar aan als lid van de Raad van Bestuur van busmaatschappij VSN Groep.

Op 1 oktober zal hij de voorzittershamer overnemen van A. Joosen, die sinds vorig jaar die functie ad interim vervulde als opvolger van C. Nyqvist.

Nyqvist werd na kritiek van de raad van commissarissen gedwongen bij de busonderneming op te stappen. Hij kreeg een royale handdruk van meer dan een twee mijoen gulden mee.

Sevenstern begon zijn carrière bij Shell in Borneo. Daarna was hij directielid bij Rank Xerox. In 1982 kwam hij als bestuurslid bij Volvo Car. Van 1991 tot eind vorig jaar was hij bestuursvoorzitter bij NedCar. Zijn gedrag is allerminst onbesproken. Hij heeft de uitstraling van een playboy en volgens velen gedraagt hij zich ook zo. 'Mooie Frans' is als zoon van een welgestelde fabrieksdirecteur uit Maastricht en grootgebracht in een villapark verwend met een bepaalde levensstijl.

Bij NedCar raakte hij in conflict met de OR, de vakbonden en met Jacques Hubers de directeur van de vestiging in Born. Hubers speelde in 1994 een zwartboek over de handel en wandel van Sevenstern door aan de raad van commissarissen. Sevenstern zou zijn vriendjes van auto's hebben voorzien en zich vaak in nachtclubs op kosten van de zaak uitspattingen veroorloven. Ook zou hij zijn kantoor duur hebben laten inrichten, terwijl op dat moment het ontslag van honderden arbeiders aanstaande was.

Hubers moest na het zwartboek het veld ruimen, waarna de ondernemingsraad het overleg met de directie opschortte. De vrede werd pas na enige maanden getekend. Volgens de toenmalige OR-voorzitter Jean Wouters is Sevenstern 'niet rechtlijnig. Het is een goede voor de RAI en hij kan aardig golfen. Maar wij weten niet wat hij doet. Hij gaat conflicten uit de weg en toch krijgt hij wat hij wil. Dat is zo raar aan die man.'

Sevenstern vertrok vorig jaar bij NedCar. Hij had het daar na het opzetten van een nieuwe productielijn, wel gezien. Het leiden een puur productiebedrijf vond hij te weinig uitdaging. Sevenstern wil steeds iets bijzonders. Schilderen of een bedrijf naar de beurs brengen, zo liet hij bij zijn vertrek weten. Dat laatste kan hij nu in de praktijk brengen.

Harry van Gelder

Meer over