Week uit

Neuriën is even het hoogst haalbare voor een door hooikoorts gevelde Jaap Reesema

De week zit erop. Zanger Jaap Reesema (36), co-maker van de Zelfspodcast, wordt geteisterd door pollen.

Carolien Spaans
null Beeld Erik Smits
Beeld Erik Smits

Hier zit een tevreden mens. Koptelefoon, knikkend, deze twee zijn goed, zelfs beter dan tien dagen geleden toen hij zijn liedjes zat te schrijven in Zeeland. En zijn aanvankelijke favoriet is toch minder dan hij aanvankelijk dacht. Jaap is net terug uit Griekenland, ‘mijn schoonouders waren veertig jaar getrouwd en namen de hele familie mee om dat te vieren.’ De eerste vakantie met baby Ted (4 maanden), plus alle tijd om met Muck (5) en Youp (3) in zee te plonzen, veel te eten, nog meer te drinken en de frisse lucht op te snuiven. Precies waar hij samen met de rest van Nederland al een jaar naar snakte. Jammer alleen, meldt Jaap zo hees als een kleuter die voor het eerst op een blokfluit blaast, dat hij juist op een eiland met zeewind en taaie begroeiing – op het oog een pol-onvriendelijk klimaat – de heftigste hooikoortsaanval ooit kreeg. ‘Het is nog nooit zo erg geweest als dit jaar. Verschrikkelijk. Ik ben non-stop schor, wil m’n neus eraf trekken, het hele rijtje. Mijn ogen vallen vandaag mee, maar daar werd ik helemaal gek’.

Niet handig als je stem de bron van inkomsten is, morgen moet hij drie podcasts opnemen en zingen zou nu een lachertje zijn. Neuriën is het hoogst haalbare hier in de tuin. Muck komt aangedweild, er is geen ander werkwoord voor een kind met oorontsteking. Op schoot, oogjes op standje ellendig, vocht sijpelt bijna op Jaaps T-shirt. ‘Dat begon ook in Griekenland, gelukkig pas op de voorlaatste dag. Maar met een jongetje van 18 kilo dat de hele terugweg aan je hangt, plus geen slaap – daar knapt niemand van op. Ga maar even naar mama, Muck, papa is nog heel even bezig.’

Een kuch, gevolgd door een observatie-met-lachje: ‘Ooit gaan we met z’n allen ten onder door een virus. Die hooikoorts gaat muteren in iets gevaarlijks, wie weet wordt dat het wel.’ De koptelefoon gaat weer op, niks werkt beter dan afleiding. Dag blokfluit.

Meer over