Nepbod op YSL-veiling uit protest

Chinese handelaar wilde beletten dat beeldjes in buitenlandse handen zouden vallen...

PARIJS De koper van Rat en Konijn, twee Chinese bronzen beelden die vorige week woensdag in Parijs werden geveild, wil geen geld neertellen voor zijn aanschaf. De Chinese kunsthandelaar Cai Mingchao werd op de veiling van de collectie van Yves Saint Laurent met een bod van 15,7 miljoen euro per stuk eigenaar van beide beelden.

Met zijn protestbod zegt hij te hebben willen voorkomen dat de beelden in andere handen zouden vallen. China beschouwt Rat en Konijn als nationaal erfgoed. Nog niet duidelijk is of Mingchao namens zichzelf handelde of namens het Fonds voor het nationale erfgoed van China, dat de verkoop vorige week, tevergeefs, via de Franse rechter probeerde tegen te houden. Mingchao zou adviseur van dat fonds zijn.

‘Ik geloof dat iedere Chinees op dat moment hetzelfde zou hebben gedaan’, zei Mingchao tijdens een persconferentie, verwijzend naar de veiling waaraan hij via telefoonverbinding meedeed. ‘Maar ik moet onderstrepen dat het geld niet zal worden betaald.’ Mingchao betaalde in 2006 al eens bijna 15 miljoen dollar voor een gouden boeddhabeeld uit de Mingtijd.

Pierre Bergé, zakenpartner en voormalig levensgezel van Saint Laurent en mede-eigenaar van de collectie, bleef laconiek onder de betalingsweigering. ‘In dat geval houd ik ze bij me, en zullen we samen verder leven, de beelden en ik’, verklaarde hij tegen dagblad Le Monde. Christie’s heeft laten weten dat de beelden niet naar China gaan, zolang er niet betaald is.

De beelden werden in de 18de eeuw gemaakt voor het zomerpaleis van de Chinese keizer in Peking. Ze maken deel uit van de Chinese dierenriem, die uit twaalf tekens bestaat. Tijdens de Opiumoorlog nam het Frans-Britse leger de beelden in 1860 als oorlogsbuit mee. De Chinese regering vindt dat de beelden onrechtmatig zijn verkregen en moeten worden teruggegeven. Aap, buffel, paard, tijger en varken zijn de afgelopen jaren door schenkingen weer in Chinese handen gekomen.

Bergé heeft de Chinese claim steeds terzijde geschoven. ‘Daarover valt pas te praten als zij de mensenrechten in Tibet eerbiedigen’, was zijn vaste reactie.

Die onverbiddelijke opstelling wordt niet door iedereen in Frankrijk gedeeld. Voormalig premier Jean-Pierre Raffarin noemt de houding van Bergé ongepast en vindt de claim van China legitiem. China oefende vorige week ook diplomatieke druk uit. De verhouding tussen China en Frankrijk was de laatste tijd wat verbeterd, nadat een mogelijke ontmoeting van president Sarkozy met de Dalai Lama voor de Olympische Spelen en protesten in Parijs tegen de passage van de Olympische vlam, tot politieke spanningen hadden geleid.

Meer over