Nep-arts verdient echt

Dokter Maria Lorefice was een arts om trots en zuinig op te zijn: altijd op tijd op haar werk, nooit ziek, altijd bereid om overuren te maken, nooit een dag verlof....

Het enige wat niet virtueel aan dokter Lorefice was, was haar salaris. Dat werd keurig overgemaakt op een bankrekening. Niet die van haarzelf, maar van haar schepper, een computerdeskundige van hetzelfde ziekenhuis. Deze 30-jarige Sergio Melilli zegt dat het hem niet om het geld was te doen - hij heeft de tachtigduizend gulden die hij via zijn virtuele collega heeft verdiend teruggestort - maar om de uitdaging aan zichzelf.

Melilli heeft zichzelf aangegeven toen het meer dan voorbeeldige gedrag van dokter Lorefice argwaan begon te wekken op de afdeling boekhouding. Hij werd voor acht dagen geschorst en daarna weer aangenomen, want deze hacker was voor het bedienen van de computers onmisbaar. Maar intussen is justitie een onderzoek tegen hem begonnen wegens grootschalige oplichting.

Minder subtiel was de kolossale fraude waarvan 270 artsen in Milaan worden verdacht. In dit geval waren de doktors echt en de patiënten virtueel. De artsen schreven recepten uit voor niet bestaande patienten en inden van de staat de vergoeding. Justitie wil hen laten schorsen. Daardoor dreigen vierhonderdduizend Milanezen hun huisarts kwijt te raken.

Jan van der Putten

De 53-jarige Gary Lee Davis uit Colorado is maandag geëxecuteerd zonder dat zijn laatste wens in vervulling ging. Davis wilde nog graag een sigaret voor zijn straf werd voltrokken. De gevangenisleiding was niet te vermurwen vanwege het rookverbod in de inrichting.

Meer over