Nederland krijgt 'poet laureate'

Nederland moet een 'dichter des vaderlands' krijgen. Dat vindt Poetry International die de naam van de poet laureate bekend wil maken op de landelijke gedichtendag in 2000, 27 januari....

De dichter des vaderlands wordt voor een periode van vijf jaar aangewezen door 'poëzieliefhebbers'. Dat is een andere methode dan wordt gehanteerd in Groot-Brittannië waar de dichter op voordracht van de regering door de koningin wordt gekozen. In Nederland wordt de keuze gemaakt aan de hand van inzendingen op lezersoproepen die in dagbladen en tijdschriften worden gepubliceerd. 'Dit is een democratische procedure', zegt Erik Menkveld van Poetry. Het kan net zo goed Rutger Kopland worden, als Kees Stip of Toon Hermans.

De dichter krijgt in zijn functie 'opdrachten' van Poetry om op bepaalde gebeurtenissen een gedicht te maken. Er is niet vastgesteld wat het karakter van die gebeurtenissen zal zijn. Maar het afscheid van de gulden wegens de komst van euro, of de opening van een gebouw behoren tot de mogelijke opdrachten. Ook ironisch commentaar of kanttekeningen zijn mogelijk. Volgens Menkveld hangt de keuze van de opdrachten ook samen met de persoon van de dichter. Aan Gerrit Komrij worden andere dingen gevraagd dan Toon Hermans.

De functie is afgekeken van Groot-Brittannië waar de hofdichter teruggaat tot het regime van James I (1603-1625). Beroemde hofdichters waren Lord Tennyson en William Wordsworth. Ted Hughes was de laatste, tot hij eind vorig jaar overleed.

Nu wordt in Engeland druk gespeculeerd over zijn opvolging. Genoemd wordt Carol Ann Duffy. Zij is de favoriet van Britse labourregering, maar het Engelse hof heeft het laatste woord. En omdat Duffy zeer open is over haar homoseksualiteit, geldt ze als omstreden.

Poetry International wil op de Landelijke Gedichtendag niet alleen de benoeming van de dichter des vaderlands bekend maken, maar ook de tien favoriete gedichten van Nederlandse lezers publiceren. Andere onderdelen van het programma zijn: uitverkiezing van de drie beste gedichten van 1999 en de publicatie van een zogenoemde Gedichtendagbundel van de hand van Toon Tellegen.

Meer over