Namaak-panzanella

Je moet wel van goeden huize komen om nog iets toe te voegen aan de stroom boeken die er verschijnen over de Italiaanse keuken en pasta....

Volgens de drie Amerikaanse auteurs kun je ook extravagant en exclusief met pasta voor de dag komen. In dit geval bedoelen ze dan dat je er versgekookte krab doorheen doet. In het boek, dat in een ringband zit en versierd is met het soort foto's dat je ook in de huisbladen van de supermarktketens ziet, staan recepten waar weinig mis mee is. Maar om ze per se Italiaans te noemen gaat te ver.

Het eerste recept is een Aziatische pastasalade, en dat tekent het manco van dit soort boeken: het is een soort vergaarbak van gerechten met pasta als hoofdbestanddeel.

Neem het recept voor panzanellasalade. Panzanella is een Toscaanse salade waarin oud brood wordt verwerkt. Je neemt voor twee personen vier sneden oud boerenbrood, voegt daar wat water aan toe om het vochtig maar niet soppend te maken. Daarna doe je er vier tomaten bij die je in stukken hakt, een fijngehakt uitje, een halve komkommer, een tiental blaadjes basilicum (de auteurs melden dat ingevroren basilicum ook lekker is, maar wij vinden dat het naar niets smaakt), wat olijfolie, zout en peper naar smaak en een paar druppels rode wijnazijn. Dat geheel meng je en zet je minstens een uur op een koele plek.

De auteurs schrijven dat panzanellasalade een traditionele Italiaanse pastasalade is, ze bakken dobbelsteentjes brood op 180 graden in de oven en doen er gekookte penne, tomaten, een rode ui, een eetlepel basilicum en een eetlepel peterselie doorheen, plus een gebakken kipfilet. Ook lekker, maar geen panzanella.

De truc bevalt ons wel: wij kookten penne met courgette en ricotta, maar vervingen de ricotta door feta omdat het recept ons anders wel erg zoetelijk leek, en lieten verder wat overbodige bewerkingen vallen. Neem voor twee personen een flinke courgette, snijd die in plakken van een centimeter en dan in dobbelsteentjes. Bak de courgette een minuut of vijftien in wat olijfolie in een koekenpan en voeg er dan twee teentjes fijngehakte knoflook aan toe. laat de knoflook niet bruin worden.

Kook de penne in een grote pan in veel water met wat zout erdoor. Giet de pasta af en doe er een eetlepel zoute boter doorheen. Meng de pasta met de courgettes, verkruimel een ons feta eroverheen en meng het geheel. Meng er vlak voor het opdienen de basilicum door en roer nog eens. Geef er bijvoorbeeld een tomatensalade bij.

Meer over